avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am o intrebare legat de regimurile matrimoniale
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am o intrebare legat de regimurile matrimoniale

Buna ziua,

Am o intrebare legat de regimurile matrimoniale. Situatia este urmatoarea: la momentul casatoriei, unul dintre soti detine o locuinta cumparata prin credit imobiliar dar neachitat inca.
Este posibil ca celalalt sot sa renunte definitiv la drepturile pentru acea locuinta, chiar daca restul ratelor vor fi platite la comun? Iar restul bunurilor dobantite dupa casatorie sa fie comune?
Am intrebat doi notari si ambii mi-au spus ca in cazul unui eventual divort, in regimul comunitate legala, sotului care a cumparat imobilul i se va cuveni partea achitata inainte de casatorie iar restul se va imparti.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 18:33, 7 August 2020
Aiurea, a inteles gresit.. bunul e propriu al celui care la cumparat, imobilul nu se imparte. Pt plata ratelor in comun, daca sotul vrea, poate cere in instanta sa se constate ca are un drept de creanta si i se cuvine o suma de bani pt perioada in care au platit rate impreuna, daca nu cere, nu i se da.
daca divorteaza si vor ca lucrurile sa fie clare, mai ales pt situatia cand proprietarul va dori sa vanda casa, sotul care a platit rate, poate da o declaratie ca nu a contribuit si ca nu are vreo pretentie.
Multumesc pentru raspuns. Insa tot nu m-am lamurit. As vrea sa stiu daca la momentul casatoriei se poate face vreun act astfel incat, in cazul unui eventual divort, celalalt sot sa nu aiba niciun drept de creanta, chiar daca a platit rate. Adica sa se stabileasca inca de la casatorie ca renunta la drepturi pentru bunul respectiv.
nu, cel putin nu vad posibilitatea si asta, indiferent ce regim matrimonial alegeti.
si daca nu v-ati casatori , si tot.. daca e cineva care contribuie cu ceva, are dreptul sa recupereze contributia.
Adica sa se stabileasca inca de la casatorie ca renunta la drepturi pentru bunul respectiv.

nu are la ce sa renunte, ca nu are niciun drept, dreptul sau se naste daca plateste rate.
puteti conveni sa nu plateasca..
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2020
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regimul matrimonial al separatiei bunurilor blackjack87 blackjack87 Buna ziua, Am cateva intrebari despre regimul matrimonial al separatiei bunurilor: 1. Ce se intampla cu bunurile imobile achizitionate prin credit bancar ... (vezi toată discuția)
Prima casa luminita45 luminita45 Buna ziua!!! Doresc sa imi achizitionez o locuinta prin programul prima casa, mama mea fiind coplatitor dar nu si coproprietar.Eu nu sunt casatorita ... (vezi toată discuția)
Regim matrimonial sorina86 sorina86 Buna ziua. Acum 2 ani am facut un credit la banca pentru a-mi achizitiona o locuinta prin programul prima casa. As vrea sa stiu ce se va intampla in cazul in ... (vezi toată discuția)