Esalonarea datoriilor comerciale in cadrul unui contract comercial este procedura juridica prin intermediul unui act aditional , care pe cale amiabila intre cele 2 parti contractuale stabilesc acest lucru .
Poate ea fi ceruta daca in contract nu se precizeaza acest lucru?
Da.
Art 720.1 Cod Proc. Civ prevede astfel :
(1)În procesele şi cererile în materie comercială evaluabile în bani, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului prin conciliere directă cu cealaltă parte.
(2)În scopul arătat la alin. 1, reclamantul va convoca partea adversă, comunicându-i în scris pretenţiile sale şi temeiul lor legal, precum şi toate actele doveditoare pe care se sprijină acestea. Convocarea se va face prin scrisoare recomandată cu dovadă de primire, prin telegramă, telex, fax sau orice alt mijloc de comunicare care asigură trimiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia. Convocarea se poate face prin înmânarea înscrisurilor sub semnătură de primire.
(3)Data convocării pentru conciliere nu se va fixa mai devreme de 15 zile de la data primirii actelor comunicate potrivit alin. 2.
(4)Rezultatul concilierii se va consemna într-un înscris cu arătarea pretenţiilor reciproce referitoare la obiectul litigiului şi a punctului de vedere al fiecărei părţi.
(5)Înscrisul despre rezultatul concilierii ori, în cazul în care pârâtul nu a dat curs convocării prevăzute la alin. 2, dovada că de la data primirii acestei convocări au trecut 30 de zile se anexează la cererea de chemare în judecată.
Incercati, pt inceput, sa solicitati o conciliere pentru esalonarea datoriilor prin care va prezentati bunele intentii de stingere a debitului existent din partea creditorului, fiindca d-voastra debitor nu aveti aceasta posibilitate .