Va salut! Am intampinat o problema la unitatea unde lucrez. S-a facut urmatoarea eroare la biroul resurse umane: unui angajat care are prin lege program de 7 ore , i s-a facut contract de 8 ore , deci omul a primit salariu conform incadrarii sale(7 ore), dar a lucrat timp de 1 an , zilnic, 8 ore. Am vazut ca in baza raspunderii patrimoniale din Codul Muncii acest prejudiciu se recupereaza de la angajatorul.
Intrebare: Cum se calculeaza acea ora in plus facuta zilnic timp de 1 an? Se asimileaza orei suplimentare? Exista lege care sa stabileasca in ce fel se poate calcula prejudiciu in aceasta situatie?
Angajatul si institutia vor sa se inteleaga pe cale amiabila, fara sa fie nevoie de judecata, dar angajatul nu accepta sa recupereze prejudiciul sub forma de ore libere. Astept un raspuns.. la nelamurirea asta: cum se calculeaza acea ora efectuata in plus zilnic?
Va multumesc.
De ce este obligatoriu in cazul dvs. program de 7 ore si in virtutea carei legi?
Contractul de munca cu timp partial are interdictia de a efectua ore suplimentare,conform prevederilor din Codul Muncii.
Art. 102. - (1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (2), urmatoarele:
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
Buna dimineata! In situatia de mai sus este vorba ca loc de munca de o unitate sanitara(spital). Angajatul cu pricina este bioinginer, iar cf. OMS 870/2004, personalul medical cu studii superioare beneficiaza de program zilnic de 7 ore. Deci in cazul lui s-a produs o eroare la angajare, cand i s-a trecut pe CIM ca trebuie sa faca 8 ore, cand de fapt el beneficia prin lege de program de 7 ore. Prin urmare nu e vb de CIM cu timp partial ci de o prevedere speciala a legii. Practic el a fost platit cu salariu de bioinginer dar inloc sa lucreze 7 ore zilnic, asa cum prevede legea , a lucrat , din cauza unei greseli de informare si de incadrare 8 ore zilnic. In cazul asta, cum se poate calcula cuantumul prejudiciului adus acestui anagajat? Exista vreo lege care sa prevada modalitatea de calcul a prejudiciului intr-o astfel de situatie?
Multumesc anticipat.
Modalitatea de calcul a unui prejudiciu nu este aceeasi ... fiecare persoana isi poate estima la o anumita valoare prejudiciul care i s-a creat , iar pe baza probelor administrate in cauza instanta va decide care va fi cuantumul acestora.
Evaluarea prejudiciului se face potrivit normelor speciale, acolo unde acestea există, iar în absenţa unor astfel de reglementări, pentru evaluarea prejudiciului, se vor avea în vedere normele dreptului civil, în raport de momentul în care se sesizează instanţa de către cel păgubit.
Am inteles. In acest caz angajatul nu a dat in judecata unitatea. Se doreste despagubirea sa fie pe cale amiabila, numai ca nu se stie exact cum se calculeaza acea ora efectuata in plus, din eroare. Se poate asimila acea ora unei ore suplimentare cu valoare de 100%, socotita in acelasi fel ca ora suplimentara? Exista si alte modalitati de calcul intr-o astfel de situatie? Problema care se pune este sa nu se calculeze gresit acest prejudiciu si desi partile se inteleg pe cale amiabila , ulterior curtea de conturi spre ex(sau orice organ de control) sa sanctioneze unitatea pentru calcularea gresita a prejudiciului. Poate aparea o asemenea situatie, sau cuantumul prejudiciului tine strict de intelegerea dintre parti?
Astept opinii.. Va multumesc!
Principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului, atât în cazul răspunderii patrimoniale cât şi în cazul obligaţiei de restituire, sunt: învoiala părţilor si acţiunea în justiţie.
Acordul părţilor trebuie consemnat într-un înscris, semnat de ambele părţi, din care trebuie să rezulte în mod neîndoielnic următoarele:
- recunoaşterea că s-a produs o pagubă;
- descrierea pagubei;
- cuantumul şi modul de stabilire al acesteia;
- modalitatea de recuperare (printr-o singură plată sau în rate lunare).
Se poate asimila acea ora cu o ora suplimentara, intrucat legea prevede un program de 7 ore dar care este platit ca si program de 8 ore :)
Alte discuții în legătură
Bioingineri
cam_gav
Daca o persoana a fost incadrata pe post de bioinginer medical la un spital (pentru care ordinul 870-2004 prevede program de 7 ore ) si , in CIM a semnat ... (vezi toată discuția)
Plata ore suplimentare
hp777
Buna ziua.
Am o incertitudine cu privire la plata orelor suplimentare efectuate, care nu au putut din motive obiective sa fie compensate cu ore libere in ... (vezi toată discuția)