avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ASOCIATIE DE LOCATARI
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ASOCIATIE DE LOCATARI

Buna ziua
Am si eu o problema pentru a carei rezolvare va solicit ajutorul.
La inceputul anului 2009 vreo 50 de locatari din blocul in care locuiesc au decis sa-si monteze contoare de gaz pasante. Nu am fost de acord cu aceasta decizie deoarece pretul mi s-a parut nejustificat de mare si pe de alta parte eram tot la comun ne eliberandu ni se factura fiscala. Asociatia de locatari a luat decizia de a monta aceste contoare celor care doreau ceilalti platind la pausal, printre acestia numarandu ma si eu. Din pacate administratorul a realizat lucrarile cu socELSACO care le-a executat lucrarea, le-a luat banii inaintea semnarii receptiei, iar la punera in folosinta, Distrigaz a constatat ca instalatia pierde gaze, fapt pentru care a decis inchiderea gazelor pana la remedierea pierderilor. Mentionez ca pana la executarea lucrarilor au mai fost relizate verificari ale instalatiei de catre lucratori Distrigaz, dar care nu au constatat defectiuni. In urma acestiu incident s-a facut o verificare sumara a instalatiei, constatandu se pierderi in spatiile comune la instalatiile inelului de alimentare , nu si in locuinte. Din acest motiv Elsaco a motivat ca nu este responsabilitatetea ei de a remedia defectiunile ci a asociatiei de locatari si ca repara defectiunile, dar contracost si defectiunile sunt prea mici , fapt pentru care pentru 200ron de apartament va schimba toata reteaua de gaze.
Acum incepe problema mea.
Eu locuiesc la parter, nu din cauza mea s-a schimbat teava de gaze, iar daca prin celelalte apartamente de la etaj nu trece decat 2,5 m de teava mie imi strica toata zugraveala, si in plus mai trebuie sa demontez si mobila de bucatarie.
Confruntandu ma cu aceasta problema, am fost de acord cu schimbarea tevii de gaze , care este parte comuna , insa cu solicitarea ca asociatia de locatari sa ma despagubeasca cu privire la costul de demontare si montare a mobilei de bucatarie de catre personal specializat si a zugravelii bucatariei si holului.
Administratorul care a facut contractul cu Elsaco si care intre noi vorbind cred ca este pe mana cu ei , nici nu vrea sa auda de despagubiri si ma ameninta ca ma da in judecatata, pentru ca nu asigur accesul la utilitati.
In aceste conditii va reamintesc ca la mine in apartament nu s-a umblat la instalatia de gaze, nu am contoar pasant, la verificarea sumara a distrigaz cat si la cea amanuntita a Elsaco cu detector de gaze nu s-au inregistrat pierderi, insa pentru moftul celorlati si interesul administratorului eu trebuie sa-mi stric mobila si zugraveala, acestea aducand-mi un prejudiciu de aprox 1000 ron, si tot eu sunt de vina ca au ei gazul oprit.
Ce parere aveti?
Multumesc mult, stiu ca este cam lung mesajul, dar sper sa-l cititi si sa-mi dati un raspuns ca sa stiu ce decizie sa iau.
Eu nu sunt lamurit cu teava de gaz. A fost inlocuita cea veche? Daca a fost inlocuita cea veche, ea trece prin apartamentul tuturor, asa ca nu vad de ce trebuia sa fiti despagubit, pentru ca tuturor li s-a facut un deranj in apartament, indiferent cat de mic. Daca gresesc si nu am inteles corect, va rog sa ma corectati

Intelegerea privind despagubirile pe care le solicitati a fost facuta scris si aprobata sau s-a facut doar verbal? ma tem ca daca v-ati bazat pe cuvantul administratorului si nu aveti nimic scris la mana... nu prea aveti ce mai face.

Repet, aceste raspunsuri sunt relative, pentru ca nu am inteles exact situatia, desi am citit mesajul dvs. de doua ori.
In principiu, pentru realizarea unor lucrari de utilitate publica sau comuna asociatiei, aveti obligatia sa permiteti accesul celor ce trebuie sa execute aceste lucrari. In aceeasi masura insa, nu sunteti obligat si nici executantii nu au dreptul sa va provoace pagube. De altfel, conform art.998 C.civ. "orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara."
Dupa parerea mea aveti dreptul sa cereti incheierea unui contract cu asociatia, prin care aceasta se obliga sa va repare toate pagubele pricinuite cu executarea lucrarilor, iar dvs. sa va obligati sa dati dreptul la executarea acestor lucrari. Puteti include un termen limita de executie a reparatiilor pagubelor pricinuite si o clauza penala in caz de depasire a acestuia. In situatia refuzului, puteti si dvs. refuza accesul, urmind ca in situatia in care veti fi dat in judecata sa solicitati prin cerere reconventionala obligarea asociatiei la incheierea unui astfel de contract si repararea stricaciunilor provocate si a prejudiciului produs prin executarea lucrarilor.
Aduceti la cunostinta comitetului executiv ca este obligat conform Art.17 lit.ş, din normele de aplicare a Legii230 sa aduca la starea dinaintea producerii evenimentului a zonei in care a avut loc interventia pe cheltuiala asociatiei.
De aceea in zonele unde stim ca este nevoie de spatiu de interventie la instalatii, este recomandat sa nu executam placari pe pereti sau montari de mobilier, tocmai pentru a diminua eventualele consecinte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Montare instalatie noua de gaze cu contorizare individuala magnolia1969 magnolia1969 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Stau intr-un bloc de 10 etaje unde asociatia de proprietari a pus contoare pasante in 2007 fara a ... (vezi toată discuția)
Sistare furnizare gaze naturale Nicu I. Nicu I. Bună ziua, De 3 zile, după două notificări din partea furnizorului de gaze, s-a sistat furnizarea gazelor naturale din cauza unor locatari care, din luna ... (vezi toată discuția)
Plata teava comuna de apa rece daniela moldovan daniela moldovan intro bucatarie s-a spart teava comuna de apa rece si a inundat apartament de dedesubt.cine plateste pagubele aferente apartamentului inundat ?(o noua ... (vezi toată discuția)