avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1105 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua ! Exista un termen minim pentru inceperea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua ! Exista un termen minim pentru inceperea procedurii ...

Buna ziua !
Exista un termen minim pentru inceperea procedurii succesorale la notar ? La cat timp (minim),dupa deces,se poate incepe procedura ?
Se poate începe oricând. Important este să dați o declarație de acceptare a succesiunii de pe urma defunctului în termen de 1 an de la deces.
Buna ziua,

Acceptarea succesiune trebuie efectuata in termen de 1 an, termen ce curge de la deces.

Acceptarea poate fi realizata in fata notarului public.

Aceasta vizeaza intreaga succesiune, inclusiv pasivul acesteia.

Dezbaterea succesorala , respectiv imparteala, sunt demersuri ce pot fi realizate oricand.

Daca veti dezbate succesiunea in termen de 2 ani, de la deces, nu mai platiti impozitul de 1 %.

(avem in vedere dezbaterea succesiunii, pe cale notariala ).

In fata instantei de judecata, pentru demersurile sus enuntate, datorati o taxa de 5 %, care poate fi scutita(daca intruniti cerintele prevazute de lege pentru a beneficia de ajutorul judiciar, in modalitatea scutirii ), ori redusa, ori esalonata, pe o perioada de 2 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Nadia M Nadia M Bună ziua! Dacă decedatul are mai multe bunuri pe nume, eu pot sa fac succesiunea pe un singur bun? Vă mulțumesc! (vezi toată discuția)
Ma pot opune succesiunii? camomile camomile Mama mea a murit si a ramas in urma ei o casa , suntem 3 surori dintre care una nu doreste succesiunea sau vanzarea acelui apartment. Cum se poate finaliza ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tata decedat andrei0901 andrei0901 Buna ziua In urma cu 8 luni tatal meu a decedat , avand doi copii si fiind casatorit .Am inteles ca intr-un termen de 12 luni trebuie sa ne prezentam la notar ... (vezi toată discuția)