avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teapa cu o masina de 16000 euro
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teapa cu o masina de 16000 euro

buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu un sfat : am cumparat o masina in valoare de 16000 euro de la o persoana fizica dintr-un oras mai indepartat fata de cel in care locuiesc. Am fost la reprezentanta de acolo si am facut verificari la km parcursi si la elemente de mecanica, insa pt caroserie si vopsea cei de acolo au spus ca nu detin aparat de masura.
La intoarcerea acasa, a doua zi, am facut la reprezentanta din orasul meu testul de vopsea si a reiesit ca masina a avut avarie totala, ca a fost reparata si chituita toata caroseria, apoi vopsita. Astfel, am constatat ca mi s-a vandut o masina cu un viciu ascuns, pe care nu am avut cum sa il verific la fata locului. As dori sa inapoiez masina proprietarului si sa cer banii inapoi.
Va rog sa imi spuneti daca exista vreo lege care sa reglementeze astfel de situatii prin care sa pot solicita returnarea banilor sau daca il pot actiona in instanta.
va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2020
excelenta32, utilizator
a fost dl de la reprezentanta care a dat ok-ul pt kilometraj si pt mecanica.
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2020
excelenta32, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
După cum văd eu, o persoană fizică a cumpărat, de la o altă persoană fizică, o mașină. Mașina a fost cumpărată „as is”, sau „văzut, plăcut, luat”. În plus, vânzătorul a acceptat toate testele pe care le-a cerut cumpărătorul. Așa că, sănătate bună!
Ce-i aia că un „eventual martor a auzit”? Sigur, un proces se poate deschide, în instanță se poate cere orice, se poate revendica Casa Scânteii, doar din asta trăiesc avocații. Dar asta nu înseamnă că și ai sorți de izbândă.

Adrian ALBU a scris:

Ok, au fost martori la preluarea mașinii ? Ați întrebat dacă mașina a avut daune, întrebare care să o fi auzit și eventualul martor ? Mă gândesc că ar putea să fie făcută o plângere penală pentru înșelăciune, dar trebuie verificate aspectele despre care v-am întrebat.

Mai jos vă indic temeiul legal. Cu privire la ce opțiuni aveți din punct de vedere juridic și șanse de câștig în instanță, în funcție de probe, trebuie să consultați un specialist.
CODUL CIVIL
SUBSECŢIUNEA 55: Garanţia contra viciilor bunului vândut
Art. 1707: Condiţii
(1)Vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuinţării la care este destinat sau care îi micşorează în asemenea măsură întrebuinţarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preţ mai mic.
(2)Este ascuns acel viciu care, la data predării, nu putea fi descoperit, fără asistenţă de specialitate, de către un cumpărător prudent şi diligent.
(3)Garanţia este datorată dacă viciul sau cauza lui exista la data predării bunului.
(4)Vânzătorul nu datorează garanţie contra viciilor pe care cumpărătorul le cunoştea la încheierea contractului.
(5)În vânzările silite nu se datorează garanţie contra viciilor ascunse.
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2020
ionutstratopol1, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cam asta se intampla cu unele din autovehiculele aduse de prin tari straine...O sa deschideti proces si vanzatorul o sa zica ca este al nu stiu catelea proprietar, si evident nu a stiut de nici un viciu ascuns. In plus, o sa ii ajute sistemul judiciar extrem de anevois si impotent (ca sa nu zic incompetent) sa rezolve rapid astfel de spete.
Era si obligatia dvs. sa depuneti diligentele necesare ca sa va asigurati ca o sa cumparati ce va doriti, iar prin aceste diligente pot fi incluse si consultarea bazelor de date ale asiguratorilor, a unor specialisti care au toate echipamentele necesare pentru o verificare la sange si care isi asuma verdictul....Din propria experienta, reprezentantele nu prea doresc sa intre in jocul asta dintre vanzator si cumparator, cel mult se multumesc sa va ofere informatii despre ce reparatii au fost facute si ce kilometraj avea cand au fost facute, eventual sa va spuna ce anume lucrari ar fi de facut (unde au ei interes).
Kilometrajul se poate afla, insa doar de catre cei care stiu sa afle acest lucru, daca auto respectiv are suficiente mijloace de protectie ale acestei informatii si totodata, cat de bine a fost realizata operatiunea de modificare a numarului de kilometri.
Data viitoare, daca doriti sa aveti informatii mai complete asupra istoricului masinii, sfatul meu este sa va orientati catre autovehicule inmatriculate de la zero kilometri in Romania, de preferat primii proprietari si/sau care va pot oferi cartea tehnica, facturi asupra lucrarilor auto efectuate, ce pot ulterior verificate....iar daca informatia nu coincide, mergeti mai departe fara nici un fel de regret ... o sa lasati in urma doar supararea si frustrarea samsarului ca nu a gasit un alt "fraier" (cum numesc ei clientii proprii). Stima!
Deci preluarea bunului s-a făcut prin "reprezentant". Ajuns bunul în folosinţa Dvs. constataţi un "viciu ascuns". Atât de ascuns încât nici măcar nu-l descrieţi. Însă cereţi sfaturi pentru returnare şi încasarea c/v bunului? Ciudat! În mod cert dacă aveţi timp, nervi şi bani nu aveţi altă cale legală decât INSTANŢA DE JUDECATĂ. Dacă aveţi domiciliul în Bucale.... atunci să fiţi cu Domnul. Musai că vă trebe multă răbdare şi tutun.

Alte discuții în legătură

Masina second hand - recuperare din pretul platit georgiana10 georgiana10 Buna ziua. in data de 16 10 2013 am cumparat o masina fara a ma consulta cu un mecanic. dupa ce am terminat cu actele, i am platit o am mers cu ea si mi s a ... (vezi toată discuția)
Notificare vicii ascunse gokuhdbz1 gokuhdbz1 Buna ziua, In cazul achizitionarii unui apartament intr un bloc nou, pt vicii ascunse vanzatorul trebuie notificat in scris despre problema aparuta ce se ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare fara mentionare de vicii ascunse UserName95 UserName95 Buna ziua, Doresc sa achizitionz un apartament intr-un bloc nefinalizat. Termenul de finalizare este inceputul lui 2022. Am cerut un model de contract si am ... (vezi toată discuția)