Buna ziua,
va cer sfatul in legatura cu iesirea din tara cu copil minor. Din postarile anterioare parerile sunt impartite, functie daca exista sau nu incredintarea copilului catre mama in urma unui divort. Nu am gasit insa nicaieri un raspuns concludent pt cazul meu:
- minorul (5ani) este rezultat din concubinaj, este recunoscut de tata si poarta numele lui (nu al meu), locuieste si este crescut de mine, tatal il viziteaza ocazional
- in urma actiunii mele in instanta, am obtinut sentinta (in 2006) pentru plata de catre tata a pensiei alimentare, fapt onorat din-an-in-paste si neonorat de 1an incoace, desi veniturile legale i s-au dublat
- pe aceesi actiune exista si cerere reconventionala din partea tatalui avand ca obiect stabilirea programului de vizitare, cerere care insa a fost anulata ca netimbrata (in sentinta)
Intrebari:
1. pot iesi cu copilul din tara fara acordul tatalui? minorul are pasaport individual (i l-am facut acum 2 ani, cand l-am strans cu usa pe tata sa imi dea acordul sa ii fac pasaport, cat si acord de iesire din tara, dar notarul nu a acceptat sa il faca pt mai mult de 1 an)
2. care este statutul copilului ca si custodie / tutela ? (scuze, dar nu cunosc termenul). Se poate considera ca minorul imi este "incredintat" , sau doar instanta stabileste acest lucru?
3. dat fiind ca nu mai vrea sa plateasca pensia alimentara, de 1 luna ii refuz dreptul de a mai vedea copilul. Poate sa imi faca ceva? (in afara amenintarilor ca vine cu politia etc, dat fiind ca, practic, nu are reglementat regimul de vizitare a copilului, prin anularea cererii lui reconventionale).
4. daca totusi e necesar acordul tatalui (si acesta nu doreste sa il dea), pot intenta actiune pt "abandon de familie" ? care este statutul copilului in urma acestei actiuni?
Daca in hotararea judecatoreasca despre care faceti vorbire nu este mentionat clar ca copilul va este incredintat dvs spre crestere si educare, atunci este nevoie de acordul tatalui pentru a iesi din tara cu minorul.
Aveti si posibilitatea sa va adresati instantei de judecata solicitand sa va fie incredintat minorul spre crestere si educare.
Cat despre neplata pensiei de intretinere , aveti posibilitatea sa faceti plangere pentru abandon de familie....dar acest lucru nu inseamna si decaderea tatalui din drepturile parintesti.
Va fi citat si tatal.
Daca refuza sa se prezinte poate fi reprezentat de avocat sau daca nu vrea sa participe deloc acest lucru poate fi apreciat de instanta ca lipsa de interes si aveti sanse mai mari de castig.
Daca spuneti ca i s-au marit veniturile, faceti in instanta cerere de marire a pensiei alimentare, este scutita de taxa de timbru.
Daca faceti plangere pt abandon, minorului nu i se schimba statutul.