avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1069 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SOLUTIONARE SIT. SRL CU DATORII LA BUGETUL DE STAT
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SOLUTIONARE SIT. SRL CU DATORII LA BUGETUL DE STAT

Buna ziua!

Situatia pe care doresc sa o expun este putin mai complicata asa ca doresc sa va multumesc anticipat pt rabdarea de a-mi citi mesajul.
Am avut un SRL la care eram asociati eu si sotul meu. Ulterior am cedat societatea unei prietene, acest lucru trebuia sa fie ceva temporar insa din mai multe motive inca nu am reusit sa trecem societatea iar pe numele nostru.
Ulterior s-au acumulat si datorii la bugetul de stat si pe de alta parte contabilul nostru nu a depus situatiile lunare de mai bine de un an, insa acest lucru l-am aflat tarziu. Mentionez ca societatea noastra nu mai are activitate si nici angajati din 2007. Am reusit sa recuperez dosarele cu tot ceea ce avem legat de aceasta firma in dorinta de a clarifica situatia cu insitutiile statului. Cat despre datoria acumulata inca nu dispunem de bani sa o putem plati, dar dorim sa stim ce avem de facut ca macar penalizarile sa le achitam urmand ca in timp sa achitam si datoria. As dori sa stiu urmatoarele lucruri:
1. Pana se face clarificarea situatiei firmei, as putea prelua societatea iar pe numele meu, cu datorii cu tot, pentru ca prietena mea sa nu mai primeasca tot felul de hartii de la insitutiile de stat?
2. Este posibil ca aceasta societate, tinand cont ca nu mai are nicio activitate demult sa intre in faliment? Sau sa se dizolve? Ce anume trebuie facut pentru aceste lucruri?
3. In ce masura nedepunerea actelor lunare, chiar si pt. o societate fara activit. si cu datorii la bugetul de stat, o pot afecta pe prietena mea. (mentionez ca datoriile la bugetul de stat erau de aproximativ 5.000 lei in 2007)

Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 08:00, 21 Decembrie 2009
1. Puteti prelua societatea daca asta este dorinta dvs., cu datorii cu tot si puteti schimba si sediul societatii ca sa primiti dvs. "hartiile".
Atentie, in Bucuresti aceasta cesiune poate avea loc peste cca 5-6 luni avand in vedere termenele de la ORC.
2.Pentru raspunsul la 2, va rog sa vedeti art. 3 al.1, pct.1, lit.a,b. din Legea 85/2006
Pentru dizolvare si lichidare voluntara vedeti si actul constitutiv al soc.
3.Daca situatiile financiare nu au fost depuse in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, orice persoana , poate cere dizolvarea societatii(art.237 din Legea 31/1990)
In caz de faliment, persoanele vinovate de producerea falimentului, prin una din faptele expres prevazute la art.138 din legea 85/2006, pot fi atrase la raspundere patrimoniala pentru acoperirea unei parti din pasivul debitorului.
Ultima modificare: Duminică, 20 Decembrie 2009
Mihail Cazacioc, Consilier juridic
1 puteti prelua societatea daca exista vointa liber exprimata de cedent si cesionar(va pot ajuta la intocmirea actelor de cesiune)
2 trebuiesc putin analizate actele societatii pentru a demara aceasta actiune.
3 cu niste relatii se poate rezolva si aceasta problema.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile prompte.
Doresc sa ma ajutati in aceste probleme. Va rog sa imi spuneti cum putem lua legatura si ce implicatii financiare sunt. Ma refer la punctul 1 cel putin. Restul urmand sa imi spuneti dupa ce puteti analiza situatia.

Numai bine!
putem discuta pe mail flavius.jakubowicz@lidagrup.eu
De ce sa faceti cesiune dupa care lichidare ?
Avand in vedere expunerea dvs cel mai indicat ( timp + costuri ) ar fi lichidarea societatii la cererea prietenei care este asociat
Prima etapa este dizolvarea
Mentionez ca de la data dizolvarii AFP nu mai calculeaza penalizari pentru debitele neachitate la timp in conformitate cu Codul fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Excludere asociat rezulta in pierderi pentru ceilalti asociati? Practic Practic Buna ziua, sunt administratorul si unul dintre cei doi asociati (cu 50%) ai unui SRL. As dori sa incep procesul de excludere a asociatului cu motivul ca ... (vezi toată discuția)
Lichidare srl cristianamat cristianamat Buna ziua, As dori sa lichidez un SRL care a avut activitate daor in primele luni ale anului 2006, insa a acumulat datorie la bugetuld e stat sub forma de ... (vezi toată discuția)
Vand societate cristitotora cristitotora Detin un srl care are datorii catre stat ( impozit pe profit , tva , penalitati , etc.). As dori sa imi spuneti care este cea mai simpla varianta de a scapa ... (vezi toată discuția)