De ce credeti ca nu se poate incheia o promisiune bilaterala de vanzare in forma autentica pentru un bun care nu este intabulat in cartea funciara?
Eu cred ca este posibil deoarece nu exista nici un text de lege care sa interzica asta si, mai mult, exista o practica comuna a notarilor publici in acest sens. Ganditi-va numai la promisiunile bilaterale de vanzare incheiate in forma autentica de dezvoltatorii care promit sa vanda apartamente in blocuri care nu sunt construite inca.
Art 906, al. 1, prevede ca "Promisiunea de a încheia un contract având ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului sau un alt drept în legătură cu acesta se poate nota în cartea funciară, dacă promitentul este înscris în cartea funciară ca titularul dreptului care face obiectul promisiunii, iar antecontractul, sub sancțiunea respingerii cererii de notare, prevede termenul în care urmează a fi încheiat contractul. Notarea se poate efectua oricând în termenul stipulat în antecontract pentru executarea sa, dar nu mai târziu de 6 luni de la expirarea lui."
Codul civil admite, deci, ca un antecontract poate fi incheiat chiar daca promitent-vanzatorul nu figureaza intabulat in cartea funciara a imobilului ca proprietar - in acest caz antecontractul neputand fi notat.
O fi o practica a notarilor, dar destul de izolata si nu neaparat corecta. Faptul ca legea nu interzice nu inseamna ca este ok sa se intocmeasca. Pe principul asta, s-ar incheia orice fel de act.
In cazul dezvoltatorilor imobiliari, acestia sunt proprietarii terenului.
Si care e noima incheierii unui antecontract care nu poate fi notat? Practic urmeaza acelasi regim ca inscrisurile sub semnatura privata.
Orice act care nu este interzis de lege este legal si da, poate fi incheiat. Si in opinia mea se poate incheia un astfel de document, desi veti gasi greu un notar care sa il autentifice.
Practica nu este deloc izolata. Daca aveti un argument in spatele afirmatiei ca nu ar fi corecta, va ascult.
Faptul ca legea nu interzice inseamna tocmai ca este permis..
"Noima" incheierii antecontractului care nu poate fi notat este vointa partilor.
Promsiunile bilaterale de vanzare sunt acte care pot fi incheiate in mod perfect valabil, atat sub semnatura privata cat si in forma autentica, asupra imobilelor intabulate sau neintabulate. Este libertatea partilor de a conveni extratabular.
Sunt nenumarate cazuri in care promitent-vanzatorul are nevoie de avans ca sa intocmeasca documentatia cadastrala.
Daca aveti impresia ca o promisiune bilaterala de vanzare incheiata in forma autentica "urmeaza acelasi regim" ca si inscrisurile sub semnatura privata ... va inselati. Recititi raspunsurile date de dvs in decursul timpului ca sa va amintiti diferentele esentiale dintre cele doua forme.