avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dacă nu exista cadastru și intabulare pot face un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dacă nu exista cadastru și intabulare pot face un precontract ...

Dacă nu exista cadastru și intabulare pot face un precontract de vînzare cumpăr
Cel mai recent răspuns: Mariuspirvulescu , utilizator 15:09, 28 August 2020


MihailZC a scris:

. Notarea se poate efectua oricând în termenul stipulat în antecontract pentru executarea sa, dar nu mai târziu de 6 luni de la expirarea lui."


Ce probleme pot aparea daca se depasesc cele 6 luni de la expirarea lui..?
Depinde de ce clauze sunt mentionate in antecontractul stabilit intre parti, daca nu contravine unor alte prevederi legale...insa in principiu, daca intra in insolventa sau dl. dezvoltator dispare....ramai cu banutii dati si cu sechele/trauma pe viata.....O sa constati ca firma dezvoltatoare are capitalul social de 200 lei, terenul pe care se construieste nu apartine firmei care iti vinde, daca mai are si credit la banca sau restante la ANAF, chiar daca te inscrii la masa credala, o sa mai iei firimiturile ...daca mai raman si alea.


MihailZC a scris:

Practica nu este deloc izolata. Daca aveti un argument in spatele afirmatiei ca nu ar fi corecta, va ascult.
Faptul ca legea nu interzice inseamna tocmai ca este permis..
"Noima" incheierii antecontractului care nu poate fi notat este vointa partilor.

Promsiunile bilaterale de vanzare sunt acte care pot fi incheiate in mod perfect valabil, atat sub semnatura privata cat si in forma autentica, asupra imobilelor intabulate sau neintabulate. Este libertatea partilor de a conveni extratabular.
Sunt nenumarate cazuri in care promitent-vanzatorul are nevoie de avans ca sa intocmeasca documentatia cadastrala.

Daca aveti impresia ca o promisiune bilaterala de vanzare incheiata in forma autentica "urmeaza acelasi regim" ca si inscrisurile sub semnatura privata ... va inselati. Recititi raspunsurile date de dvs in decursul timpului ca sa va amintiti diferentele esentiale dintre cele doua forme.





Da, argumentul e ca majoritatea notarilor nu perfecteaza asa ceva. Cel putin daca au un minimum de diligenta. Cei care incheie acte "la gramada", all inclussive, sub pretextul ca e vointa partilor, probabil...
De permis, sunt permise multe, iar mentalitatea aceasta ar dvs nu face decat sa "netezeasca" drumul catre litigii.
Plus ca nu gasesc niciun motiv pentru care ar face-o. Daca vanzatorul are actele in regula de ce nu isi intabuleaza dreptul de proprietate? Daca nu are actele in regula, de ce cumparatorul da bani?
O documentatie cadastrala nu e un capat de tara, iar partile pot renegocia pretul, vanzatorul se poate imprumuta etc. Solutii se gasesc atat timp cat se vrea a urma calea legala.
Ati facut un studiu sau de unde stiti ca majoritatea notarilor nu perfecteaza asa ceva. E foarte usor sa le spui clientilor "nu se poate" ca sa nu te complici. Totusi, daca clientii ar fi diligenti si ar solicita inregistrarea cererii de autentificare a unui asemenea act, sunt curios in baza carui articol din ce text de lege ar indrazni notarul respectiv sa le respinga clientilor cererea de autentificare. Intabularea este obligatorie numai pentru incheierea unui act de dispozitie, nu si pentru incheierea unei promisiuni.
Faptul ca dreptul de proprietate asupra unui imobil nu este intabulat nu inseamna ca vanzatorul "nu are actele in regula". Sunt multe cazuri in care vanzatorii nu au interesul sa avanseze cheltuieilile cu intabularea (care in unele cazuri pot ajunge la mii de lei) pana nu are certitudinea ca are un cumparator hotarat. Mi se pare normal sa poata incasa un avans.
Calea legala despre care vorbiti este cea a autentificarii unui antecontract fara ca bunul ce face obiectul sau sa fie intabulat. Pe langa lege este tocmai refuzarea autentificarii unui asemenea act cata vreme nu exista temei legal.
"Articolul 143
Încheierea de respingere se redactează în cel mult 5 zile de la înregistrarea cererii sau, după caz, de la data îndeplinirii procedurii de citare și trebuie motivată în drept și în fapt, cu precizarea termenului în care poate fi atacată și a instanței competente."
Antecotractul pe 9 la suta din proprietate la pretul de un leu

raluk0207 a scris:

O fi o practica a notarilor, dar destul de izolata si nu neaparat corecta. Faptul ca legea nu interzice nu inseamna ca este ok sa se intocmeasca. Pe principul asta, s-ar incheia orice fel de act.
In cazul dezvoltatorilor imobiliari, acestia sunt proprietarii terenului.
Si care e noima incheierii unui antecontract care nu poate fi notat? Practic urmeaza acelasi regim ca inscrisurile sub semnatura privata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza neclara in antecontractul de vanzare-cumparare ... iMozzie iMozzie Salutare, urmeaza sa semnez un antecontract de vanzare-cumparare pentru achizitia unui apartament iar o clauza suna cam asa: \"In calitate de promitenti ... (vezi toată discuția)
Achiziționare locuință - avans, ulterior plata in rate Dannyytiesto Dannyytiesto Vreau sa cumpăr un apartament iar proprietarul si-a dat acordul sa ii achit un avans pe care îl voi trece intr-un contract făcut între noi și legalizat ... (vezi toată discuția)
Cati ani e valabil un contract de vanzare cumparare facut de mana cu martori chana chana si daca dupa expirarea contractului de vanzare cumpare tranzactia este considerata nula?,,va multumesc (vezi toată discuția)