avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz concediu de odihna

Buna ziua, vreau sa-mi iau concediu de odihna sa ma mut (cu casa) iat angajatorul imi refuza acest concediu pe mottiv ca nu are cine sa ma inlocuiasca.Departamentul a fost micsorat prin desfiintare a 2 posturi, colega are alta fisa a postului decat mine. Ce este de facut?
Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social.

Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
Va multumesc!
Mai trebuie mentionat ca este la aprecierea angajatorului daca aproba sau nu CO intr-o anumita perioada. Legea da dreptul angajatorului sa refuze acordarea CO cand activitatea firmei si alte circumstante nu permit acordarea CO exact in acea perioda solicitata de angajati.Co este obligatoriu a se acorda dar nu exact in perioada ceruta de angajat ci cand activitatea firmei permite.
Dl. Vasile,Daca tot ii trimiteti sa faca plangeri la ITM macar nu ii puneti degeaba pe drumuri.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2020
jucancarmen@gmail.com, utilizator
Care este textul de lege care "da dreptul angajatorului sa refuze acordarea CO cand activitatea firmei si alte circumstante nu permit acordarea CO" ?

Nu cred ca o sesizare la ITM are intodeauna un raspuns negativ....
Cornel Vasile a scris:

Care este textul de lege care "da dreptul angajatorului sa refuze acordarea CO cand activitatea firmei si alte circumstante nu permit acordarea CO" ?

Nu cred ca o sesizare la ITM are intodeauna un raspuns negativ....


CO se acorda pe baza programarilor anticipate si nu, asa cum pretinde dl.care v-a adresat intrebarea: oricand doreste si cere angajatul. In aceasta situatie se da concediu fara plata, daca aproba angajatorul si da, in acest caz niciun ITM nu va putea obliga niciun angajator sa aprobe o cerere de CO la cererea angajatului daca activittea nu ii permite. Iar programarea concediilor se face,in functie de nr angajatilor,, in general la inceputul anului pentru anul in curs. Da, din pacate dati de lucru inutil celor de la ITM cu aceste trimiteri insistente din aproape fiecare raspuns care il dati pe aceasta platforma.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2020
jucancarmen@gmail.com, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in ce conditii poate fi refuzat concediul legal de ... clahomastreet clahomastreet Buna ziua, In ce conditii poate fi refuzat concediul legal de odihna? Doresc sa cer 2 saptamani concediu de odihna in conditiile in care am dreptul la 21 ... (vezi toată discuția)
Refuzul concediu odihna nely1953 nely1953 Daca concediul de odihna nu o fost programat de angajator si am cerut concediu de odihna fractionat ( 10 zile) si am platit un bilet intro statiune turistica ... (vezi toată discuția)
Buna seara!lucrez la o societate si angajatorul mi a zis ca nu ... Bellajiacomo Bellajiacomo Buna seara!lucrez la o societate si angajatorul mi a zis ca nu mi da cele 21 zile de concediu si ca imi plătește al 13 lea salar.e legal?in contract scrie de ... (vezi toată discuția)