avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Calculul salariului prenatal si postnatal
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Calculul salariului prenatal si postnatal

Buna ziua, va rog sa imi spuneti si mie daca este adevarat ca postnatalul este palatit cu 85%din brutul pe ultimiile 6 luni, iar prenatalul cu 85% din net-ul pe ultimile 12 luni, avand in vedere ca asa mi-a fost spus mie de la intituia la care lucrez dep RUNOS.
PS.
Eu sunt insarcinata in 24 de sapatamani am avut probleme cu sarcina si incepand cu 01.12.2009 sunt in concedical urmand sa nasc daca totul va fii bine prin aprilie.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: neagu_alina , utilizator 09:52, 20 Martie 2012
Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical (deci atat prenatal cat si postnatal 85%).
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioda de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Mai fac precizarea ca in situatia dvs. avand in vedere ca data nasterii va fi in luna aprilie, vi s-a acordat concediu medical de risc maternal care va fi 75% din media veniturilor brute realizate in ultimile 6 luni. Multa sanatate si un bebelus sanatos !
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Decembrie 2009
DOAR_NOI, utilizator
Eu as sta mai relaxat la calculul acestor indemnizatii, sunt suportate in totalitate din FNUASS si la depunerea declaratiilor aferente sumele sunt verificate de cei de la CNAS. Contabilul nu poate face chiar orice vreal el.

Singura neplacere este doar recuperarea sumelor (in cazul in care angajatorul nu opteaza pt compensarea lor)
Buna ziua!Am si eu o intrebare...pe data de 19.03.2012 am implinit 7 luni de cand sunt angajata la o firma si sunt insarcinata in 4 saptamani...cate luni de zile trebuie sa am lucrate pentru a beneficia de cei 85% ? Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal-termen si plata ContSters61018 ContSters61018 Buna ziua, M-ar interesa in care perioada a sarcinii se poate acorda concediul prenatal si care este cuantumul de plata.. De exemplu...la un salariu brut pe ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate yildiz yildiz sunt insarcinata in 16 sapt educatoare, vechime 9 ani, grad did 2 si as dori sa stiu cand pot sa imi iau concediu prenatal, care sunt formalitatile, si care ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal este 126 sau 168 de zile in 2010? iuliana0025 iuliana0025 buna ziua! sunt insarcinata in 6 luni si peste 1 luna urmeaza sa intru in concediu prenatal, de aceea as vrea sa va intreb daca concediu prenatal este 126 ... (vezi toată discuția)