avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema mostenire

Buna seara, apelez la ajutorul vostru in legatura cu o mostenire. Mama are tumoare la creier si situatia ei se inrautateste pe zi ce trece. In caz de deces din cate am citit tata ar avea dreptul la jumatatea bunurilor plus un sfert din partea mamei. Au impreuna un apartament si o casa. Mama, eu si fratele am avut mereu neintelegeri cu tata.
Ar putea tata dpdv legal sa ne dea afara din apartamentul unde stam momentan eu cu fratele meu? el stand la tara la casa. Daca refuza sa faca succesiunea il putem obliga cumva legal ptr aceasta? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:14, 28 August 2020
De dat afară, nu o sa poata, pentru că și dvs, copiii aveti dreptul la o cota din apartament.
Dacă nu reușiți să dezbateti succesiunea amiabil, la notar, va trebui să vă adresați instanței.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La decesul mamei, tata (soț supraviețuitor) va rămâne cu ceea ce are încă de pe acum (jumătate din ap. și din casă) și va moșteni 1/4 din averea soției sale (cealaltă jumătate de ap și casă). Restul de 3/4 (tot din jumătatea mamei) este cota descendenților (dvs. și fratele).
În final, tata va avea 5/8 din ap și din casă.
Restul de 3/8 din ap. și din casă va fi al dvs. și al fratelui.

După decesul mamei, puteți să folosiți bunurile așa cum sunt folosite și acum. (nu vă obligă nimeni să faceți și partajul)
Și chiar de va fi să ajungeți la un partaj, nu prea văd cum s-ar atribui ambele bunuri unuia singur. (din 3 coproprietari). Deci, sansele de a vă da „afară din ap.” tind spre zero.

Ultima modificare: Vineri, 28 August 2020
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral kip_as kip_as buna ziua , sunt in partaj succesoral cu tata , mama a murit acum 8 ani , cu tata nu ma inteleg si am decis sa plecam fiecare pe drumul lui ok pana aici ... (vezi toată discuția)
Casa parintilor Ghinda02 Ghinda02 Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)
Succesiune mediaset mediaset care este cota parte de mostenire dintre o mama si doi fii si daca un fiu poate deschide succesiunea fara acordul celuilalt fiu si ce posibilitati are celalt ... (vezi toată discuția)