avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Deducere investitii cabinet medical
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Deducere investitii cabinet medical

Va rog sa va exprimati opiniile dumneavoastra in legatura cu urmatorul caz:
- un medic de familie realizeaza lucrari de amenajare la un spatiu inchiriat in cursul anului 2008. Avand in vedere prevederile art.24 alin (16) din Codul fiscal, valoarea investitiei se poate deduce integral la data punerii in functiune ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ilie Stanica , Consultant fiscal 01:00, 20 Decembrie 2009
Art 24 (16)Contribuabilii care investesc în mijloace fixe destinate prevenirii accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, precum şi înfiinţării şi funcţionării cabinetelor medicale, pot deduce integral valoarea acestora la calculul profitului impozabil la data punerii în funcţiune sau pot recupera aceste cheltuieli prin deduceri de amortizare, potrivit prevederilor prezentului articol.

In acest articol se face referire la mijloace fixe , d-voastra spuneti despre amenajare imobil pentru un spatiu inchiriat . Cert este ca aveti un conflict cu fiscul acum .
HG 909 / 1997 NM la Legea 15 / 1997 la art 15 este prevazut astfel :
Amortizarea cheltuielilor de investiţii şi a modernizărilor la mijloacele fixe concesionate, închiriate sau date în locaţie de gestiune este în sarcina agentului economic, a persoanei fizice sau a asociaţiei fără personalitate juridică, care desfăşoară activitate în scopul realizării de venituri, care a efectuat investiţia. Recuperarea acestor cheltuieli se face prin includerea în cheltuielile de exploatare pe perioada iniţială a contractului de concesiune, închiriere sau locaţie de gestiune sau pe durata normală de utilizare rămasă, după caz. În situaţia în care durata normală de utilizare rămasă este mai mică decât perioada iniţială a contractului recuperarea cheltuielilor de investiţii se face pe durata normală de utilizare rămasă.
(la data 18-iul-2000 punctul 15. din capitolul II modificat de Art. I, punctul 13. din Hotarirea 568/2000 )
La încetarea contractului de concesionare, închiriere sau locaţie de gestiune, valoarea investiţiilor, nediminuată cu amortizarea calculată se cedează proprietarului, pentru a majora corespunzător valoarea de intrare a mijloacelor fixe.
În procesul-verbal de predare-preluare a investiţiei se va menţiona şi amortizarea calculată de beneficiar, pentru ca proprietarul să poată înregistra uzura corespunzătoare noii valori de intrare.

Legea 15 / 1994 la art 4 spune : Art. 4
Sunt, de asemenea, considerate mijloace fixe supuse amortizării:
a)investiţiile efectuate la mijloacele fixe luate cu chirie;

Concluzia este urmatoarea : d-voastra efectuati investitia si o amortizati pe perioada contractului cum este stipulat . Daca proprietarul este agent economic , el amortizeaza spatiu si d-voastra investitia .
Atentie : inregistrati in conturile din afara bilantului acel spatiu la valoarea de piata
Daca este vorba de un cabinet medical individual avem in Codul fiscal:

Art. 48 Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat pe baza contabilitatii in partida simpla
[...]
(4) Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:
[...]
c) sa respecte regulile privind amortizarea, prevazute in titlul II, dupa caz;
[...]

In concluzie, investitia se poate trece pe cheltuieli in momentul receptiei, aplicandu-se exceptia referitoare la activitatea medicala.
asa e domnule Iulian, asta e firul logic...opinia dumneavoastra imi intareste propria interpretare..
astept inca opinii :)
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Investitii imobil in contract de comodat-rezilere contract contawest contawest Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti cum ar trebui sa procedez in situatia urmatoare Un cabinet de avocatura a inchiriat in contract de comodat un imobil pe o ... (vezi toată discuția)
Investitie in curs claudia.lazar claudia.lazar In lunile iulie-august 2017, societatea a facut investitii in curs pentru o amenajare spatiu inchiriat in vederea functionarii adecvata a activitatii. Incepand ... (vezi toată discuția)
Amortizare rodia rodia O firma care a facut investitii la un spatiu inchiriat, dupa ce a trecut val.investitiei cand aceasta s-a finalizat in contul 212 a inceput amortizarea ... (vezi toată discuția)