rodia a scris:
O firma care a facut investitii la un spatiu inchiriat, dupa ce a trecut val.investitiei cand aceasta s-a finalizat in contul 212 a inceput amortizarea acesteia pe o perioada de 8 ani, desi contractul de inchiriere a fost incheiat pe 1 an.
Eu am preluat aceasta contabilitate si nu stiu cum sa procedez, pt.ca din ce am citit amortizarea se face pe perioada contractului de inchiriere(1an).
Sa merg in continuare cu amortizarea pe 8 ani(pt.ca asa a fost inregistrata) sau sa calculez de acum inainte amortizarea ramasa pe 1 an avand in vedere ca s-a mai prelungit cu 1 an contractul de inchiriere?
Buna ziua,
Cred ca aceste cheltuieli trebuiau contabilizate ca si "Reparatii" iar nu ca investitii.
1. Spatiul nu este proprietatea firmei Dvs.
2.Daca in contract este prevazut ca "amenajarile" raman proprietarului spatiului ?
Asadar, vezi:
Contul 611 - Cheltuieli de intretinere si reparatii
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor cu intretinerea si reparatiile executate de terti.
Contul 611 "Cheltuieli de intretinere si reparatii" este un cont cu functie de activ.
In debitul contului 611 "Cheltuieli de intretinere si reparatii" se inregistreaza:
- valoarea lucrarilor de intretinere si reparatii executate de terti (401, 408, 471, 542).
Contul 611 "Cheltuieli de intretinere si reparatii" poate fi creditat in cursul perioadei, pentru operatiile in participatie, cu sumele transmise pe baza de decont.
La sfarsitul perioadei, soldul contului se transfera asupra contului de profit si pierdere (121).
Cu stima,