avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renunțare la contract de întreținere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renunțare la contract de întreținere

Acum aproximativ 23 de ani, părinții mei au făcut un contract de întreținere cu bunicii (din partea tatălui), în care apartamentul intră în posesia primului cuplu “în schimbul întreținerii și îngrijirii pe care ne obligăm să le acordăm transmițătorilor pe tot restul vieții lor, iar la data decesului să le facem înmormântarea și cele cuvenite, conform datinilor”. Tatăl meu are o soră căreia, evident, nu i-a căzut bine acest aranjament.
La scurt timp după încheierea contractului, bunicul a murit și, în urma presiunilor bunicii, părinții mei s-au mutat cu ea, în apartamentul supus clauzei. Anul acesta, a murit tatăl meu și în apartamentul în cauză au rămas mama și bunica. De aici se complică și mai tare lucrurile pentru că bunica mea nu este genul de om cu care să poți trăi în liniște și înțelegere, oricât de înțelegător și calm ai fi. Așa că, din teamă de a nu o pierde și pe mama, am luat decizia să-mi pun toate economiile la bătaie, să mă îndatorez niște ani și să cumpăr o garsonieră în care ea să poată sta liniștită, fără scandaluri și amenințări zilnice.
Evident că, după un asemenea efort, nici eu, nici mama nu ne vom permite să o întreținem pe bunica, așa cum s-a obișnuit în cei 20 de ani cât au stat părinții mei cu ea. Ca să fie mai clar, bunica nu contribuie deloc la întreținerea casei sau la asigurarea bunurilor personale, deși are o pensie care i-ar acoperi lejer partea de cheltuieli. Am decis că, odată cu mutarea mamei, ne vom retrage sprijinul financiar, urmând să o ajut pe bunica la nevoie, ca orice altă nepoată. Asta înseamnă, desigur, că ne vom retrage și pretențiile asupra apartamentului.

Ținând cont de situație, m-ar ajuta să știu ce se poate face pentru a scăpa de această belea de apartament. Am înțeles că nu putem renunța noi, ci bunica ar trebui să denunțe contractul, ceea ce este mă și aștept să se întâmple odată ce mama va pleca de acolo. În acest caz, ne putem recupera investițiile făcute în apartament și cum? De asemenea, ce consecințe s-ar răsfrânge asupra noastră ca parte care nu și-a respectat promisiunea până la final?
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 16:47, 28 August 2020
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Investițiile le veți putea recupera, dar ceea ce ați prestat în contul întreținerii nu veți putea recupera. Dacă este de acord bunica, puteți să faceți un act adițional, prin care bunica să accepte să-i fie prestată întreținerea prin persoane angajate de către dvs. Ar fi păcat ca după atâta vreme să pierdeți un apartament.
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2020
Adrian ALBU, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate schimba un contract de intretinere pe numele unei alte persoane in cazul in care eu nu sint in tara? alina bot alina bot Buna seara Traiesc si locuiesc in Spania de 6 ani si de aproape o luna am o mare durere si neliniste in suflet deoarece mama mea(mai bine zis bunica, ... (vezi toată discuția)
Donatie, act de vanzare cumparare sau contract de intretinere? alexandrapopescu1989 alexandrapopescu1989 Bunica doreste sa treaca apartamentul proprietate personala pe numele meu, insa ar dori o clauza contractuala prin care sa ma oblig sa am grija de dumneaei. ... (vezi toată discuția)
Contract intretinere robertk robertk Buna Ziua, Tatal meu a incheiat cu bunicul meu un contract de intretinere, bunica fiind deja decedata si dupa ea s-a facut succesiunea.Toate obligatiile au ... (vezi toată discuția)