avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atacare/Anulare contract vânzare-cumpărare cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atacare/Anulare contract vânzare-cumpărare cu clauză de uzufruct viager

Bună ziua,

O bătrână de 79 ani, prietenă cu soția mea, își dorește ca ea și sora ei să fie întreținute de către noi/familia noastră până la sfârșitul vieții lor. În schimbul acestui ajutor, dânsa este dispusă să ne cedeze/lase apartamentul în care locuiește, aceasta neavând moștenitori direcți.

Problema este că, în 2002, aceasta a încheiat un act de vânzare-cumpărare cu uzufruct-viager, cu o nepoată a surorii ei, în ideea în care își dorea să fie întreținută și ajutată cu cele necare unui trai liniștit la bătrânețe.

Contractul nu are și o clauză de întreținere și după semnarea contractului nepoata - din câte afirmă dânsa - nu a ajutat-o cu nimic. Acest lucru o supără teribil pe bătrâna, de aceea - într-un fel - ne-a cerut ajutorul și vrea să meargă în instanță și fără susținerea noastră.

Menționez de asemenea că pe contract este trecută suma de 500.000.000 (cincisutemilioane) lei vechi pe care aceasta nu i-a primit.

Acum, știu că, orice contract este atacabil cu șanse de reușită mai mici sau mai mari, dar am nevoie de ajutorul vostru, în primă fază, să determin cât de mici sau cât de mari și mai apoi să văd care sunt următorii pași.

Mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2020
georgefm, utilizator
Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 14:07, 1 Septembrie 2020
Buna ziua, contractul de vanzare cu clauza de uzufruct viager poate fi anulat doar daca se constata de instanta ca la incheierea acestuia nu s-au respectat conditiile de forma sau fond pe care legea le prevede pentru incheierea lui. Avand in vedere ca acel contract a fost incheiat in 2002, mai puteti invoca doar nerespectari sanctionate cu nulitatea absoluta intrucat cauzele de nulitate relativa trebuiau invocate in termen de 3 ani de la incheierea contractului. Pe de alta parte, mai aveti varianta rezolutiunii contractului in masura in care vreuna din obligatiile cumparatorului nu a fost respectata si puteti dovedi acest lucru. Pentru ambele variante, va recomand sa solicitati consultatea unui avocat care sa analizeze clauzele contractuale si sa va emita o opinie juridica in problema dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare sau contract de intretinere?! ancabyby ancabyby Buna seara, M-ar interesa sa-mi spuneti ce este mai avantajos: Contract vanzare-cumparare sau contract de intretinere? 2 persoane in varsta sot si ... (vezi toată discuția)
Mostenire de la bunici moniqe moniqe Bunicii mei ar dori sa-mi lase casa in care locuiesc,si asi dori sa stiu de ce fel de act trebuie sa fac,mentionez ca mama mea a decedat si bunicii mai au ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare, vanzare cu clauza sau mostenire anicutzzza anicutzzza Unchiul si sotia lui detin o casa cu teren si doresc sa ma mut impreuna cu ei sa construiesc in curtea lor o casa pentru mine si viitoarea sotie. Totodata vor ... (vezi toată discuția)