avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1167 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Cine trebuie/ poate să ceară (re)stabili ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Cine trebuie/ poate să ceară (re)stabili dimensiunile unei căi de acces (neprecizate de niciun act), formate prin ieșirea proprietății din mijloc în drum? Un drum se termină cu 3 proprietăți. Cea din mijloc este ieșită ...

Drumul se termină cu 3 proprietăți. Cea din mijloc este ieșită cu câțiva m în drum, nu are cadastru, iar actul de vânzare_cumparare al celui din dreapta nu precizează dimensiunile ulicioarei din fața porții lui. Proprietatea din dreapta este grădină, vizitată din când în când de proprietar. Înainte de cadastrul general făcut de Primărie tuturor gospodăriilor din municipiu, 2016, proprietatea din mijloc este întinsă și mai mult în drum, cu gard oblic către dreapta, astfel încât ulicioara celui din dreapta ( calea de acces) devine și mai lungă, și mult îngustată la intrarea dinspre drum. Cel din dreapta nu găsește vecinul (plecat) pentru discuții și o bună înțelegere. Deoarece proprietatea s_a întins în drum, se crede că Primăria se va autosesiza când face cadastrul și va impune omului retragerea gardului. Dar....timpul trece, iar cel din dreapta ajunge la concluzia că, probabil, cadastrul vecinului a fost făcut așa cum s_au găsit lucrurile în teren, fără să se compare suprafața nouă ( mai mare) cu cea veche și fără să se țină cont că s_a îngustat calea de acces a celui din dreapta. Cel din dreapta are mari probleme de sănătate, deci lucrurile rămân așa. În 2020 acesta face, verbal, sezizare la Primărie. I se răspunde:
1. De unde știți dvs.ca suprafața este mai mare? 2. Nu avem voie să vă dăm detalii din cadastrul vecinului. 3. Vecinul nu a fost găsit acasă ca să vorbim cu el. 4. Dați_l în judecată, pentru că nu se mai poate face nimic atât timp cât în cadastrul nou sunt dimensiunile de acum.
Întrebare:
1. Proprietatea vecinului a mai luat din proprietatea statului/ drum....
ingustand calea de acces vecinului din dreapta...Primăria trebuie să impună retragerea gardului în limitele vechii suprafețe, cea dinaintea cadastrului din 2016 ( suprafața declarată pe proprie raspundere și impozitată) sau vecinul, căruia i s_a îngustat calea de acces, trebuie să se adreseze instanței?
2. Cadastrul putea fi contestat intr_un anumit termen, dar cadastrul ,, păgubitului" este corect....problema apare de la cadastrul vecinului, ori ...nu cunoști/ nu poți contesta cadastrul altcuiva. Ulița se formează între/ din gardurile vecinilor. Unde, cui, în cât timp se poate adresa ,, păgubitul" ca să se restabilească dimensiunile căii de acces...care, oricum, nu erau fixate pe niciun act, înainte de cadastrul general, ele putând fi deduse doar din suprafața declarată.
Cel mai recent răspuns: archibaldo , utilizator 16:08, 26 Septembrie 2020
Adaug: pe proprietatea celui din dreapta au fost 2 clădiri vechi, una s_a degradat și a căzut, alta este în picioare, dar nu se poate locui în ea; sunt la impozit. Ulița are la intrarea de lângă casă 2,5m poarta+1,5 gard vecin, pe aceeași linie, iar la intrarea dinspre drum, pentru că vecinul a prelungit gardul oblic, doar 2,5m.
Ultima modificare: Luni, 31 August 2020
Dumea Anca, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca ulita figureaza cu nume de strada la primarie, atunci ea are si o latime stabilita. daca nu, e posibil sa fie un drum lasat de vecinii initiali, care au tot vandut, pana cand actualii nu s-au mai inteles. cadastrul se contesta doar in cazuri de suprapunere. problemele se rezolva prin buna intelegere, cu incheierea de acte la OCPI sau notariat, sau in instanta. pana cand toti vecinii nu vor avea intabulari, situatia va ramane confuza.
Legislația referitoare la accesul autospecialelor de pompieri pentru stingerea incendiilor (P118) prevede o lățime de minim 3,80 m si o înălțime libera de minim 4,20 m . Daca este mai lung de 50 de m drumul trebuie sa aibă minim 7 metri lățime (doua benzi) si loc de întoarcere la capăt. Adresați-va la urbanism sa verifice legalitatea lucrărilor de împrejmuire a lotului din centru care împiedica accesul la celelalte proprietăți si eventual la ISU . Daca cel din centru nu are cadastru atunci nu poate avea nici autorizație de construire pentru gard si nu face dovada geometriei terenului . Terenu nu se va putea înscrie cu această geometrie in cartea funciara fără acordul vecinilor si a proprietarului drumului adică primăria

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Blocare cale de acces si construire sant in calea de acces adrian2656 adrian2656 Am rugamintea sa imi acordati cateva momente si sa ma sfatuiti. Parintii mei au o casa care are ca unica cale de acces de la imobil catre sosea si dinspre ... (vezi toată discuția)
Drum servitute blocat BATTIYE_RO BATTIYE_RO buna ziua ... ma confrunt cu urmatoarea problema: drumul care imi asigura accesul la proprietate imi este partial blocat cu resturi de materiale de constructie ... (vezi toată discuția)
Bună dimineața. am si eu o problema. părinții mei au un teren ... marialixa marialixa Bună dimineața. Am si eu o problema. Părinții mei au un teren cumpărat la tara prin anii 80. Terenul este vecin cu o ulita comunala ce deservește drept ... (vezi toată discuția)