avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drum servitute blocat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drum servitute blocat

buna ziua ... ma confrunt cu urmatoarea problema: drumul care imi asigura accesul la proprietate imi este partial blocat cu resturi de materiale de constructie (moloz, resturi lemn, etc.) ce apartin vecinului meu si acesta refuza sa elibereze drumul. Cui ar trebui sa ma adresez ... ?!?!? va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: AdrianG1 , utilizator 19:03, 27 Aprilie 2015
In primul rand ati putea sa discutati cu vecinul Dmv si sa-i aratati si ce inseamna drum de servitute....poate nu stie ca , incalca legea prin blocarea drumului de acces.
Puteti sa-i aratati si baza legala pe care o incalca .
Servitutile legale sunt prevazute in urmatoarele articole ale Codului Civil:
- art. 607,609 C. civ, arborii inalti nu pot fi plantati mai aproape de 2 m fata de hotarul despartitor, iar arbustii si gardul viu la mai putin de 0,50 m daca nu exista obiceiuri locale care sa prevada altfel;
- art. 610 C. civ., cel care vrea sa construiasca trebuie sa respecte reglementarile speciale privind distanta dintre constructii si fondul invecinat, sau cele din obiceiul locului;
- art. 611-614 C. civ., interdictia de a deschide fereastra de vedere, balcoane spre fondul invecinat mai aproape de 1,90 m intre zidul cu vedere si proprietatea vecina, daca deschiderea este dreapta, si mai aproape de 6 decimetri daca vederea este oblica (jurisprudenta a stabilit ca deschiderile pentru aer si lumina se pot practica la orice distanta si inaltime, considerandu-se ca acestea constituie un atribut al dreptului de proprietate si nu pot aduce nici un prejudiciu fondului invecinat);
- art. 615-619 C. civ. proprietarul este obligat sa faca streasina casei sale, astfel incat apele din ploi sa se scurga pe terenul sau sau in strada si nu pe terenul vecinului;
- art. 616-619 C. civ. proprietarul locului infundat poate sa ceara vecinului sau dreptul de trecere spre calea publica, avand indatorirea de a-l despagubi pentru pagubele ce i-ar produce (trebuie sa se tina seama nu numai de interesul celui care va beneficia de servitute ci si de interesul celui care va suporta servitutea, sa-i pricinuiasca o paguba cat mai mica), este considerat loc infundat cel care nu are nici o iesire la calea publica printr-o imposibilitate absoluta sau care, desi are o iesire aceasta prezinta grave sau periculoase inconveniente (imprejurarea ca drumul de acces care exista prezinta dificultati de practicare sau amenajare nu da dreptul la crearea unui alt drum de trecere);
- stabilite prin fapta omului, respectiv prin titlu, contract, testament, dobandite prin uzucapiune (cand servitutea este continua, aparenta, posesia este utila si sa fi durat 30 de ani), si prin destinatia proprietarului (atunci cand proprietarul a doua fonduri stabileste intre ele o stare de fapt, care ar constitui o servitute daca acestea ar apartine unor proprietari diferiti, si care va aparea daca este instrainat unul dintre aceste fonduri.

Daca vedeti ca nu intelegeti , din cate stiu eu demersurile se fac catre primaria de care apartineti.
Mult succes ,
mercic mult pt sfaturi ... asa ma gandeam si eu (sa apelez la primarie) daca nu ne vom intelege amiabil. o zi buna !
Drumul este public sau privat?

Daca el se afla in proprietate privata, primaria nu are nicio competenta in a solutiona cazul.

Apoi trebuie vazut daca este o servitute sau un drum in copropriatate. In ambele cazuri competenta solutionarii unui litigiu apartine instantei, numai ca temeiul actiunii difera in functie de dreptul pretins.

Am si eu o problema. Parintii detin o propietate care este pozitionata la capatul unei ulite intr-o comuna din Vrancea. (dupa ei este o punte de 1 m latime pentru acces la pas care face legatura cu o alta ulita lunga de 70 m si lata de 1 m.) Am citit pe net despre latimea drumului de servitute care am inteles ca poate fi de mimimun 3 m latime...Problema pe care o am este ca vecinii si-au extins gardul grajdului pana la limita de 3 m, iar accesul spre casa este astfel blocat din cauza coltului gardului (drumul coteste la 90 de grade). Imaginati-va cum poate avea acces o masina de pompieri intr-o astfel de situatie...Legal drumul are latime de 3 m ..practic nu pot avea acces cu camioane...ce pot face intr-un astfel de caz! Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor drum sarm07opr sarm07opr Ma invecinez cu un teren infundat al altui proprietar. Ma ameninta tot timpul ca prin proprietatea mea va face drum de acces cu forta. Este posibil sa obtina ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere cu sau fara despagubiri _adi_ _adi_ Bunicul a detinut o parcela de teren de 6000m inainte de 1990. A vandut 1000m in 1991 ( casa si terenul de langa casa) S-a facut in asa fel schita terenului ... (vezi toată discuția)
Sunt dat in judecata pentru a da un drum de servitute pe terenul meu proprietate privata cristi 1980 cristi 1980 am si eu o intrebare :tata a fost dat in judecata pentru a da un drum de servitute unui alt vecin care nu are intrare la terenul sau .tin sa mentionez ca tata ... (vezi toată discuția)