avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1021 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietarii de centrale termice pot invoca Legea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietarii de centrale termice pot invoca Legea Consumului?

Buna ziua

Rasfoind subiectele dezbatute aici, am vazut ca nemultumirile celor care detin centrale termice sunt mari atunci cand sunt obligati sa contribuie la plata unei mici parti din factura de caldura, pe motiv ca le trec tevile prin apartament.
Colindand si printr-un portal legislativ, am descoperit Legea nr. 296/2004 privind codul consumului, care, la articolul 11 spune asa:

"Orice vanzare fortata este interzisa. Expedierea unui produs sau prestarea unui serviciu catre o persoana se face numai in baza unei comenzi prealabile din partea acesteia".

Intrebare, proprietarii de apartamente cu centrala termica pot invoca acest articol atunci cand sunt pusi sa plateasca acea mica parte din valoarea facturii la caldura pe motiv ca le trec prin apartament niste tevi?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:23, 22 Decembrie 2009
Dar pot cere chirie pentru ca trec tevile prin propietatea lor si le mai ia si din spatiu? Cand s-a fisurat o teava mi s-a spus ca tevile din apartament nu sunt propietate comuna, daca se strica propietarul este obligat sa le repare pe propria cheltuiala.
Furnizorul sa fac bine sa asigure transportul agentului la beneficiar fara a afecta alte propietati sau, sa fie rezonabil si sa renunte la asemenea pretentii. Destul ca are in propietate niste bunuri si valori la care am contribuit cu toti si am facut "n" ore de munca voluntara.
superba intrebare , sa vedem daca cineva ne poate da un raspuns
pe langa parerile oamenilor toba in administrarea imobilelor de aici, cum ar fi elga50, adriantot, adam grecu, sacalul, scadservsrl, presedintele, astept si opinia avocatilor :)
Interesant ar fi, in acest caz, ce lege primeaza? 230 si HG 1588/2007 sau 296/2004
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Decembrie 2009
Armenteros, utilizator
Nu se aplica asociatiilor de proprietari pentru ca activitatea acestora este reglementat printr-o lege speciala, pentru ca furnizarea utilitatilor (gaz, apa, agent termic, energie elecrica) este iar reglementata de legi speciale ceea ce ar fi in contradictie chiar cu articolul 2 din legea invocata de dv:
Art. 2
Prevederile prezentului Cod se aplica comercializarii produselor noi, folosite sau reconditionate, si a serviciilor, inclusiv a serviciilor financiare, destinate consumatorilor, contractelor incheiate cu consumatorii, regulilor privind publicitatea produselor si serviciilor, cu exceptia produselor si serviciilor care sunt reglementate prin legi speciale, a produselor care se comercializeaza ca antichitati si a produselor necesar a fi reparate sau reconditionate pentru a fi utilizate, cu conditia ca operatorul economic sa informeze consumatorul despre aceasta.

@ armenteros a scis :
Interesant ar fi, in acest caz, ce lege primeaza? 230 si HG 1588/2007 sau 296/2004

In general primeaza ultima lege adoptata. Dar in legea 230/2007 se si specifica acest lucru:
Art. 61. - La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă: art. 35 alin. 3, art. 351, art. 36, art. 64, art. 69 şi anexa nr. 2 din Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 393 din 31 decembrie 1997, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţa Guvernului nr. 85/2001 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 554 din 1 septembrie 2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 234/2002, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

Asa ca acolo unde exista prevederi contrare legii 230/2007, se aplica prevederile legii 230/2007.
retelele de apa si caldura sunt proprietate comuna,acceptate la cumpararea apartamentului.
Cat despre pierderile comune ,beneficiaza toti de ele...
Si ca fapt divers..daca livrarea gazelor se v a sista pt incalzire...fiind obligati sa va bransati la sistemul de termoficare...cum ve ti proceda?
Dle adrian..nu exista legi contrare..ar trebui sa stiti.Legile contrare se ABROGA.Sunt numai legi complementare...

Alte discuții în legătură

Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Contorizare caldura in condominiu Tobita Tobita Am inteles de pe site-ul www.anrsc.ro ca \\"Începând cu sezonul de încălzire 2010-2011 repartizarea consumurilor de energie termică în [b]condominiile ... (vezi toată discuția)
Tevile ce traverseaza apartamentele Zanaapelor Zanaapelor Tevile care traverseaza apartamentele celor ce nu mai sunt racordati la incalzirea centrala, nu incalca dreptul de proprietate? Este constitutional sa impui, ... (vezi toată discuția)