avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Arenda, datorii si un strop de nebunie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Arenda, datorii si un strop de nebunie

Buna ziua,

Am urmatoarea problema si as dori indrumari pentru cum ar trebui sa procedez pentru a salva pamantul si casa parinteasca.

Dupa moartea parintilor, fratele meu a continuat sa locuiasca in casa batraneasca, asumandu-si responsabilitatea de a avea grija de casa si pamant.

Timp de 15 ani m-a asigurat ca totul este in regula, taxele platite, pamantul lucrat. In vizita venea doar el, distanta era mare iar eu am o problema locomotorie si nu ma pot deplasa prea usor.

Anul trecut fiica mea a vrut sa vada casa bunicilor, si s-a dus in vizita. Cand am aflat ca totul era in paragina, iar fratele meu nici macar nu mai locuieste acolo de aproape 10 ani, m-am dus de urgenta sa vad ce se intampla.

Pamantul a fost dat in arenda in toti acesti ani, iar banii au disparut (vecinii mi-au spus ca s-au dus la carciuma din sat).

Cand l-am sunat pe fratele meu sa il confrunt in legatura cu realitatea, acesta a inceput sa tipe, iar de atunci nu-mi mai raspunde la telefon.

Am mai aflat despre el doar cand am fost sunat de la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia (Spitalul 9), unde fratele meu a fost internat de urgenta in urma unei come alcoolice. Acesta a fost diagnosticat cu Tulburare Bipolara si Tulburare de Personalitate Multipla.

Cand l-am prins in toane bune, am reusit sa ne intelegem si am mutat contractul de arenda pe numele meu, iar cu banii din arenda am inceput sa platesc impozitul si datoriile aferente casei si pamantului.

Acum 3 luni s-a intors la 180 grade si m-a sunat acuzandu-ma ca eu am luat banii timp de 15 ani si nu am platit nimic. Realitatea se poate dovedi din contractele si chitantele de la firma ce a luat in arenda pamantul, semnate de el in toata perioada.

Firma nu doreste scandal, pentru ca pamantul este pe numele bunicii, iar succesiunea nu se poate face cat timp sunt datorii. Recent s-a dus si l-a amentitat pe arendas ca il da in judecata, ca ii fura banii impreuna cu mine. Arendasul a blocat efectuarea platilor pana nu ajung acolo sa discutam fata-n fata. Pentru mine asta inseamna doua zile pline de chinuri si dureri.

Pe langa acestea, a facut credite peste credite, iar acum are poprire pe conturi. Din pensia lui ar ramane doar cu 400 lei.

Eu va trebui sa suport plata datoriilor si a taxei de succesiune, impreuna cu amenzile fratelui meu (3000 lei pt deranjarea ordinii publice, s-a batut cu mai multe persoane din sat). I-am propus sa imi cedeze cota parte a lui contra cost, sa chemam un evaluator, sa impartim jumi-juma, iar din jumatatea lui sa scadem cele ce trebuiesc platite. Diferenta sa i-o platesc in rate (nici nu am toti banii, nici nu vreau sa ajunga iar in coma alcoolica), dar nu vrea.

Cat timp nu isi da acordul, nu-mi ramane decat sa platesc datoriile in continuare din banii de arenda, asta inseamna inca 5-6 ani, ca penalitatile se tot aduna. La fel se aduna si diverse amenzi pe care reuseste sa le tot inaseze, deja e faimos la politia din sat.

Cum as putea rezolva aceasta situatie pentru care nu reusesc sa gasesc o solutie?

Nu imi doresc sa il dau in judecata, cred ca un proces de genul asta este lung si anevoios. Dar daca aceasta este singura solutie, pot face si asta.

Va multumesc pentru timpul acordat sa cititi despre problema mea, si va multumesc in avans pentru solutiile oferite.
Sanatate, numai bine!
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 00:14, 1 Septembrie 2020
de unde ati auzit ca nu se face succesiunea fiindca sunt datorii? masa succesorala cuprinde si bunuri si datorii, dupa caz. ea se imparte intre mostenitorii care accepta succesiunea, fie prin acord, la notar, fie prin actiune in instanta. amenzile si creditele fratelui nu greveaza in nici un fel succesiunea. momentan. dupa partaj, creditorii vor putea executa partea lui de mostenire. eu i-as propune sa renunte la mostenire, iar eu sa-i platesc datoriile la concurenta contravalorii partii lui. dar e doar o parere
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2020
adriandimitriu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot să încasez arenda restantă? eduard1212 eduard1212 Salutare, Bunica (din partea mamei) a decedat acum 14 ani, Terenul pe care l-a moștenit de la părinții ei (părinții bunicii), se află într-o altă ... (vezi toată discuția)
Mostenire pamant cu titlu de proprietate comun ariadna1 ariadna1 Parintii mei au mostenit de la un unchi pamant din trei titluri de proprietate. Unchiul defunct avea titluri de proprietate in comun cu un frate. Fratele a ... (vezi toată discuția)
Arenda mostenitori iulian_somitca iulian_somitca Daca nu s-a dezbatut mostenirea un mostenitor poate incheia un contract de arenda? (vezi toată discuția)