avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... trebuie sa restituie pensia de boala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

trebuie sa restituie pensia de boala?

mama mea a iesit la pensie de boala pe drept... are hepatita c si diabet....vrea sa plece sa lucreze in Italia unde va avea contract de munca...vreau sa stiu daca ii vin actele din Italia va avea vreo problema dat fiind faptul k ea beneficiaza in acest timp de pensia de boala din tara... si mai am o intrebare: daca mama nu cere actele din Italia ele vor veni oricum k sa se adauge la anii de pensie....

va multumesc
Cel mai recent răspuns: rodica_post , utilizator 13:11, 20 Decembrie 2009
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
pensionarii pe caz de boala grad I si II nu pot sa lucreze, deoarece se considera ca acestia si-au pierdut complet capacitatea de munca, pe cand pensionarii pe caz de boala gradul III, pot sa munceasca 4 ore/zi, considerandu-se ca acestia si-au pierdut aceasta capacitate de munca doar pe jumatate.
Asadar, depinde de gradul pensiei.
Perioada lucrata in Italia , cu acte, se va lua in considerare la calculul pensiei.
Poate sa aibe probleme fiindca autoritatile pot sesiza sau pot fi sesizate ca o persoana pensionata pentru invaliditate in Romania este apta de munca in strainatate. Din cate stiu eu in Romania numai pensionarul de invaliditate gr.III are drept de munca 4 ore /zi.
In cazul prezentat cred este invaliditate gr 3, se poate cumula pensia cu salariul dar desfasurarae unui raport de munca trebuie sa se desfasoare in anumite conditii.

Ceea ce este foarte important sunt prevederile din contractul incheiat.
Buna ziua, consider ca mama dvs poate lucra fara probleme in Italia, dar la contractul pe care il va perfecta in Italia ar trebui totusi specificat categoria in care se incadreaza, eventual sa declare ca lucreaza 2-3 h pe saptamana, dar de fapt ea sa lucreaze full time. Contractul se redacteaza de catre angajator,catre angajat sunt modele tip care se iau de la ,,agentiile de entrate,, si va doar intre angajator si mama dvs, apoi angajatorului ii va conveni sa declare minimul de 2-3 h pe saptamana. Sanatate mamei.
Conform Legii nr.19 din 17 martie 2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale-actualizata in 26 februarie 2009 , publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 122 din 27 februarie 2009 .

CAPITOLUL I indice 1
Dispozitii generale

Art. 1. - Dreptul la asigurari sociale este garantat de stat si se exercita, in conditiile prezentei legi, prin sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, denumit in continuare sistemul public.
Art. 2. - Sistemul public se organizeaza si functioneaza avand ca principii de baza:
a) principiul unicitatii, potrivit caruia statul organizeaza si garanteaza sistemul public bazat pe aceleasi norme de drept;
g) principiul autonomiei, bazat pe administrarea de sine statatoare a sistemului public, conform legii.

Art. 4. - (1) In sistemul public sunt asigurate, in conditiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite in continuare asigurati.
(2) Asiguratii pot fi cetateni romani, cetateni ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania.
(3) Asiguratii au obligatia sa plateasca contributii de asigurari sociale si au dreptul sa beneficieze de prestatii de asigurari sociale, conform prezentei legi.

Art. 5. - (1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici;
(2) Se pot asigura in sistemul public, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1). (O.U.G. nr. 91/2007)

Art. 6. alin.(2) -In situatia in care se constata erori in cuprinsul declaratiilor prevazute la alin. (1), indiferent de motivele care au cauzat producerea acestora, si/sau modificari ale datelor pe baza carora se determina stagiul de cotizare si punctajul mediu anual ale asiguratului,
persoanele juridice sau fizice prevazute la alin. (1) au obligatia sa depuna o declaratie rectificativa privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat la casa teritoriala de pensii unde a fost depusa si declaratia pe care o modifica.
(3) Declaratia prevazuta la alin. (1) si declaratia rectificativa prevazuta la alin. (2) au regimul juridic al unei declaratii pe propria raspundere." (O.U.G. nr. 91/2007)

"Art. 61 – (1) Persoanele prevazute la art. 5 alin. (1) pct. IV si V care au cel putin varsta de 18 ani sunt obligate sa se asigure pe baza declaratiei de asigurare. Declaratia de asigurare se depune in termen de 30 de zile de la data incadrarii in situatia respectiva la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaratia de asigurare.
(2) Se excepteaza de la obligativitatea depunerii declaratiei de asigurare persoanele prevazute la art. 5 alin. (1) pct. IV si V, daca beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de prezenta lege sau daca se regasesc in situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I, II si III.
(3) Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin. (2) se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
(4) Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
(5) Venitul asigurat inscris in declaratia sau contractul de asigurare sociala poate fi modificat prin depunerea unei comunicari de modificare a declaratiei de asigurare sau, dupa caz, prin incheierea unui act aditional la contractul de asigurare sociala.
Art. 7 – (1) In sistemul public prestatiile de asigurari sociale reprezinta venituri de inlocuire pentru pierderea totala sau partiala a veniturilor asigurate, ca urmare a batranetii, invaliditatii sau decesului.
(2) Prestatiile de asigurari sociale se acorda sub forma de pensii, ajutoare si alte tipuri de prestatii prevazute de prezenta lege." (O.U.G. nr. 91/2007)


Art. 8. - (1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care persoanele au platit contributii de asigurari sociale in sistemul public din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) Drepturile de asigurari sociale cuvenite in sistemul public din Romania se pot transfera in tarile in care asiguratii isi stabilesc domiciliul sau resedinta, in conditiile reglementate prin acorduri si conventii internationale la care Romania este parte.


(3) Prestatiile de asigurari sociale aferente drepturilor prevazute la alin. (2) pot fi transferate in alte tari, in conditiile reglementate prin acorduri si conventii internationale la care Romania este parte,in moneda tarilor respective sau intr-o alta moneda asupra careia s-a convenit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie pensii: pfa vs contract de munca puric puric Buna ziua, Sunt persoana fizica autorizata iar pentru plata contributiei la pensii trebuie sa aleg o baza(minim 1/4 din salariu mediu brut) in fuctie de care ... (vezi toată discuția)
Formularul s1 Mihai_Buda Mihai_Buda Buna ziua Sunt resident in Italia de 20 de ani si am pe mama pensionara in Romania. Cateva luni pe an le petrece aici in Italia, as vrea sa va intreb, daca ... (vezi toată discuția)
Somaj kaonflorin kaonflorin sotia mea lucreaza in italia cu contract de badanta cs, are 11 luni acum ia murit batrana care o avea in ingrijire .poate benificia de somaj:hm: (vezi toată discuția)