avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1012 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cand ies la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cand ies la pensie

sunt nascuta in august 1956 lucrez din 1978 noiembrie in grupa a doua de munca si as dori sa stiu cand as putea iesi la pensie la limita de varsta in conditiile in care beneficiez de 5ani si 5 luni de grupa 2 precizez ca lucrez si la ora acuala in acelasi loc de munca din 1978.
va multumesc si as dori daca se poate un raspuns sigur.
Cel mai recent răspuns: mariana56 , utilizator 23:50, 21 Decembrie 2009
Precizati, va rog, care este perioada lucrata in grupa II de munca. Conteaza doar anii intregi. Din 01.04.2001 nu mai exista activitate in grupe.

Daca ati lucrat numai 5 ani in grupa a II de munca, aveti dreptul sa beneficiati de pensie pentru limita de varsta cand veti implini 60 de ani. Conform art. 42 din Legea nr. 19/2000, varsta standard de pensionare se reduce numai daca ati lucrat minim 6 ani in grupa II.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Decembrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
am doar 5ani si 5 luni in grupa a 2 dar anticipat pot iesi daca am 31 de ani lucrati din 78 pana in prezent si daca da este diferenta mare la pensie ma refer la bani.
va multumesc
Multumesc pentru precizare. :)

In privinta pensiei pentru limita de varsta, situatia ramane cea pe care am scris-o in mesajul anterior. Intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti beneficia de pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 55 de ani.

Cuantumul pensiei anticipate partiale este mai mic decat cel al pensiei pentru limita de varsta intrucat, potrivit art. 50, alin. (3) din Legea nr. 19/2000, "cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 2."

Concret, procentul de diminuare pentru fiecare luna de anticipare este de 0,40% in conditiile in care stagiul de cotizare realizat peste stagiul standard de pensionare este intre 2 si 3 ani. In proiectul viitoarei legi a pensiilor se prevede dublarea acestui procent, pentru descurajarea celor care solicita aceasta categorie de pensie. Dar, ce va fi vom mai vedea!

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
va multumesc foarte mult
sunteti de buna credinta si site-ul la fel (nu credeam intr-un raspuns atat de prompt si pe intelesul meu)
va doresc un craciun fericit si sarbatori fericite si la multi ani si inca odata va multumesc
la revedere

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia anticipata violeta panduru violeta panduru Ma numesc Violeta sunt din Lugoj,m-am nascut in 16.031956, am lucrat in grupa 2-a de munca 22 ani si11 luni , iar in grupa 3 de munca 6 ani si 2 luni. Am ... (vezi toată discuția)
Cind ma pot pensiona !?? stoica ionut 13 stoica ionut 13 Mama mea nascuta pe 13-04-1955 a lucrat 32 ani din care 23 ani si 6 luni grupa a II-a plus 3 ani ordonanta . La ce virsta se poate pensiona cu limita virsta ... (vezi toată discuția)
Am 55 ani si 36 ani vechime, pot beneficia de pensie anticipata partiala? Stefan Ioana Stefan Ioana Sunt fedmeie si as vrea sa stiu :Pot iesi la pensie anticipata si cat este diminuarea?.Am aflat in ca in ultimul timp angajatorul m-a ttrecut de cateva ori in ... (vezi toată discuția)