avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Am 55 ani si 36 ani vechime, pot beneficia de pensie ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am 55 ani si 36 ani vechime, pot beneficia de pensie anticipata partiala?

Sunt fedmeie si as vrea sa stiu :Pot iesi la pensie anticipata si cat este diminuarea?.Am aflat in ca in ultimul timp angajatorul m-a ttrecut de cateva ori in 75%lucru inregistrat la ITM.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:52, 10 Martie 2010
Puteti beneficia de pensie anticipata partiala intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani. Procentul de diminuare pentru fiecare luna de anticipare depinde de stagiul de cotizare realizat peste stagiul standard complet de cotizare. Pentru 6 ani peste stagiul complet, procentul este de 0,20% pentru fiecare luna de anticipare. Trebuie sa aflati cat mai exact pentru ce perioada ati fost declarata cu perioade lucrate in procent de 75%, stagiul realizat peste stagiul complet este mai mic de 6 ani iar procentul de diminuare creste.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc pentru raspuns si v-as oferi niste date suplimentare.Am implinit 55 ani. lucrez din septembrie 1973. Am lucrat septembrie 1973-iunie 1974,la PTTr,cu contract de munca temporar.din 1974 lucrez la aceasi firma unde sunt si azi. am avut 11 luni in 75% .Pot isi la pensie de boala ,in urma starii precare de santate(am primit sfaturi din partea doctorului) Dar am vrut sa ies si eu la limita de varsta sau anticipat daca se poate .daca depun anul acesta in Ianuarie dosarul de pensie,(in dec 2009 am facut 55ani)nu se scade din 60 ani varsta standard de pensionare o anumita perioada pentru ca suntem in 2010,nu 2013.vedeti exemplul dat cu sotul meu mai jos.Daca s-ar putea sa imi spuneti si mie care dintre pensii este mai avantajoasa?Multumesc!
Mai am o intrebare :Sotul meu a iesit la pensie pt limita de varsta,cu vechime completa,cf legii 19 la 55ani si 2 luni,(fata de 62 ani si 3 luni-varsta standard de anul trecut)datorita stagiului de 14ani si8 luni in gr I de munca, 2 ani speciale(14 ani au fost la gr 2 de munca,au contribuit la calculul pensie dar n-au avut efect la asupra reducerii varstei de pensionare) .Ar putea sa se angajeze,in alta parte fara sa piarda pensia ,cu carte de munca?
Multumesc anticipat,Ioana
1. V-as recomanda sa depuneti cererea pentru pensie anticipata partiala. In noua lege a pensiilor se prevede o penalizare mai mare pentru pensia anticipata partiala, de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, adica la 5 ani reducere va fi o penalizare de 45% din pensie.
2. Daca sotul beneficiaza de pensie pentru limita de varsta poate incheia un contract individual de munca fara a i se suspenda pensia.
Poate ma fac mai greu inteleasa.Am venit si cu exemplul sotului care a iesit la pensie pentru ,limita de varsta si vechime integrala,la 55 ani si doua luni.Lui i s-a scazut din varsta standard de pensionare ,ce in Iulie anul trecut era 62 ani si 3 luni(nu 65 cat va fi in 2013)perioada castigata ca urmare a activitatii in gr 1 de munca. Mi s-ar parea logic ca mie sa mi se scada perioada de anticipare de la58ani sau 59 ani si nu stiu cate luni,nu din 60,in consecinta perioada de penalizare sa fie mai mica.Sper sa ma lamuriti si sa nu mai fie nevoie de alte intrebari multumesc
In cazul sotului sunt aplicabile prevederile art. 167 ind. 1, alin. 4 din Legea nr. 19/2000, in cazul dvs., nu. Ati lucrat in grupa I de munca?

Art. 167 ind. 1 - (4) Vârstele standard de pensionare din care se face reducerea prevăzută în tabelul nr. 4 sunt cele corespunzătoare anului, respectiv lunii în care se deschide dreptul de pensie, prevăzute în anexa nr. 3, în condiţiile realizării stagiului complet de cotizare corespunzător anului, respectiv lunii în care se deschide dreptul de pensie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Pensionare veres piroska veres piroska Sunt o femeie născută în data de 11 ian. 1956. Am 31 de ani stagiu de cotizare, 10 ani lucraţi în Gr. I de muncă cu 75% şi 10 lucraţi în Gr. II de ... (vezi toată discuția)
Pensia anticipata partiala mariana horlaceanu mariana horlaceanu Buna ziua , Ma numesc Mariana Horlaceanu, sunt nascuta la 18.12 1953,sunt absolventa de studii superioare, 5 ani, curs de zi, si vreau sa-mi depun dosarul ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata r111 r111 Sant nascuta in decembrie 1954, am peste 30 ani vechime in campul muncii.Din septembrie 2008 sant pensinata pe caz de boala gradul lll.Problema mea este-sa ... (vezi toată discuția)