avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Exista in Romania vreo prevedere juridica prin care sa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Exista in Romania vreo prevedere juridica prin care sa fii obligat ...

Exista in Romania vreo prevedere juridica prin care sa fii obligat sa cedezi cu titlu gratuit un drep real de propietate vara acordul tau?

Am avut o societate care detine catema imobile pe terenul meu .Am acordat drept de superficie societatii cu titlu gratuit pe teren. Dupa un timp societatea a intrat in faliment si cladirile au vot vandute cu acest drept pe care eu mi l-am acordat mie si pe care din neglijenta nu l-am desfinntat cand trebuia.
Acum platesc din pensie impozit pe teren care este folosit cu titlu gratuit de societate pe toata durata de existenta a cladirilor.Practic am fost expropiat si bun de plata a impozitului viitor.(..nici comunistii nu au facut acest lucru,le-au luat pamanturile la tarani dar nu i-a pus sa si platesca impozitul in viitor...) Societatea propietara cladirilor nu vrea sa cumpere terenul pentru ca este mai bine asa.
Cum pot desfiinta acest drep de superficie cu titlu gratuit ?
Contractu a fost incheiat cand era in vigoare vechiul cod civil si conform legii tot pe acesta se va judeca si cauza.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

In primul Rând trebuie analizat contractul de superficie și de observat perioada pentru care dreptul de superficie a fost acordat. Fiind cu titlu gratuit cu atât mai mult se poate solicita "desființarea superficie". Mai mult decât atât, superficia a fost acordată firmei dumneavoastră nu actualului posesor al terenului. Este de analizat dacă in acesta situație ar putea fi inițiata o acțiune posesorie.

Primul pas este analizarea contractului de superficie apoi stabilirea strategiei.

Cu stima,
Av. Jasmine Oancea
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
”cladirile au vot vandute cu acest drept pe care eu mi l-am acordat mie”

Vedeți, aici sunteți în eroare. Dumneavoastră ați acordat dreptul de superficie societății comerciale. Societatea, ca persoană juridică, nu trebuie și nu poate să se confunde cu o persoană fizică, nici în situația în care acesta este unic asociat.

Dumneavoastră v-ar fi convenit să fiți urmărit personal pentru datoriile societății ?
Buna ziua,
Multumesc,aveti dreptate.Credeti ca ar mai putea fi facut ceva sa desfiintez macar gratuitatea?

Multumesc pentru raspuns,
Contractul de superficie cu titlu gratuit a fost acordat pe toata durata de existenta a cladirilor,mare greseala.
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2020
trandafir2, moderator
Pana una alta sunteți proprietar al terenului. Ați acordat dreptul de superficie in considerarea calității de asociat pe care ați deținut o in cadrul societății pe care ați deținut o. Alt aspect, firma care a preluat imobilele nu este continuatoare a societății pe care ați avut o. Este de analizat situația. In cadrul procedurii de insolventa trebuiau sa fie făcute demersuri dar o soluție tot se poate găsi.
Putem demara o actiune in instanta in acest sens ?Pot sa sustin financiar acest demers.Cam ce rata de succes as avea.?

Alte discuții în legătură

Retragere consimtamant Stefan.B Stefan.B Buna ziua. Eu detin o cladire pe proprietatea altei persoane (am construit cladirea cu acordul proprietarului terenului) si ulterior am facut o declaratie la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am si eu o problema cu vecinul meu . in 2015 a facut ... Stefyeu Stefyeu Buna ziua, am si eu o problema cu vecinul meu . In 2015 a facut masuratoare topografica pentru a isi trece tot pamantul in acte ( iesirea din indiviziune si ... (vezi toată discuția)
Recuperare teren agricol Asavinei Dumitru Asavinei Dumitru Buna ziua! In anul 2005 tatal meu a incheiat o promisiune de vanzare cumparare a unui teren primind suma de 2700 lei integral,Reprezentantul societatii care ... (vezi toată discuția)