avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am fost angajat la o firma IT romana, care era punct ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am fost angajat la o firma IT romana, care era punct de lucru ...

Am fost angajat la o firma IT romana, care era punct de lucru al unei firme germane. Contractul l-am avut cu firma punct de lucru. In perioada derularii contractului am fost detasat cu ordin de serviciu timp de aprox 2 ani, la un client al firmei, din Germania. Aceasta se intampla in 2014-2015. Din 2016 am trecut la firma mama din Germania, cu resedinta acolo si tot ce implica. Acum am fost actionat in judecata de fiscul german pe motiv ca in perioada in care am fost detasat in 2014-2015 am obtinut venituri in germania pentru munca prestata acolo, iar taxele nu sunt platite, fiind considerat ca am facut evaziune fiscala. Acum mi se cer 6000 euro taxe restante plus ca am platit 3000 euro avocat in Germania. In Romania taxele sunt platite de fosta mea firma angajatoare, conform legii, insa. As dori sa va intreb:
-cine trebuia sa faca plata taxelor in Germania pe perioada in care am fost detasat acolo.
-pot face ceva sa recuperez banii de la fost firma, atat taxele cat si onorariul avocatului?
-fiind cetatea roman, rezident in Germania, dar fara cetatenie, firma mama fiind germana si punctul de lucru cu entitate romana, unde ma pot adresa instantei? in Romania sau in Germania
- Daca trebuie sa ma dresez in Romania, la ce instanta, la cea de la domiciliul meu actual valabil de pe cartea de identitate, eu avand domiciliu in al judet decat cel unde este firma cu care am avut probleme, Sau ma pot adresa la instanta din orasul unde este firma respectiva?
- daca angajez avocat roman, trebuie sa vin din Germania de fiecare data la procesul civil?
-si as mai ruga, daca stie cineva macar aproximativ, cam cat ma costa un avocat pentru speta prezentata, sa imi pot face o estimare si sa vad daca merita sa imi asum riscul unui proces cu firma.
-de asemenea va rog sa imi spuneti cei care ati mai avut spete apropiate, am vreo sansa sa castig si sa imi recuperz taxele si onorariile platite? sau sa stau linistit si sa nu ma mai incurc.
Multumesc cu respect oricui ma poate ajuta cu raspunsurile.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:04, 6 Septembrie 2020
Buna ziua,

In primul rand daca ati fost angajat in Romania, firma din Romania a achitat la Fisc impozitele aferente, trebuie sa obtineti dovada din Romania ca ati cotizat in Romania si sa depuneti in Germania pentru a se evita dubla impunere.

Multumesc,
Ati mers cu Formularul A1 in Germania pe perioada detasarii ?
Nu, nu am stiu de acest formular. Firma nu mi-a spus ca trebuie sa fac ceva anume....a tebuit sa merg la clientul firmei din Germania, sa prestez munca necesara si am primit pentru aceasta munca salariul in Romania si diurna zilnica cat am stat in Germania. Nici firma romana unde am fost angajat, nici firma germana de care apartine firma romaneasca nu au spus nimic cum ca trebuie sa fac ceva anume. Nu era normal ca firma sa se ocupe de toate taxele daca trebuie platite?
Formularul portabil A1 certifica faptul ca va achitati contributiile sociale in statul unde aveti un contract de munca, respectiv Romania.

In Romania, documentul portabil A1 se elibereaza de catre Casa Nationala de Pensii Publice la solicitarea angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sc care detaseaza angajați mihaela672003 mihaela672003 As dori sa știu ce condiții trebuie respectate de o Societate care detaseaza angajații in străinătate si nu are producție in România, ... (vezi toată discuția)
Obtinerea formularului a1 Tkglobal Tkglobal Doresc sa stiu daca o firma nou infintata poate sa detaseze muncitori in strainatate si de asemenea conditile care trebuiesc indeplinite de angajator si ... (vezi toată discuția)
Detasare pe baza formularului a1 nicostaicu nicostaicu Buna seara Va rog daca ma poate ajuta cineva referotor la detasarea angajatilor pe baza formularului A1? O firma cu sediul in Romania, detaseaza oameni pe ... (vezi toată discuția)