avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SRL sau PFA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SRL sau PFA

Buna ziua
Patronul la care lucreaza nora mea i-a sugerat/ordonat sa treaca pe SRL sau PFA. Nu stim mare lucru despre ce implica aceasta organizare, asa ca vor, daca puteti, sa ma ajutati. Care ar documentatia necesara infiintarii, procentele pe care l-ar plati la stat (in ambele cazuri) si care dintre cele doua ar fi mai profitabile financiar pentru ea.

In speranta unui raspuns, va multumesc anticipat
O zi buna
Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2020
Mira68, utilizator
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 15:54, 17 Septembrie 2020
Daca are un act de studii sau de calificare pentru activitatea pe care urmeaza s-o presteze pentru beneficiar, ar fi bine sa se autorizeze la registrul comertului ca pfa si apoi sa depuna la finante declaratia unica. E mai usor sa isi tina contabilitatea singura. Va avea de completat doar in registrul jurnal de incasari si plati.
Va semna un contact de prestari servicii cu beneficiarul in care se detaliaza clar ceea ce va presta, locul, pretul pe ora de munca sau pretul pe alta unitate de masura, contul bancar al pfa in care se va face plata, termenul pana la care sa se predea si semneze raportul de activitate lunar si cel pana la care sa se faca plata conform facturii lunare, si alte detalii. La inceputul lunii urmatoare, pentru luna precedenta se va redacta si semna e ambele parti un raport de activitate in baza caruia se va intocmi factura lunara. Doar in baza facturii, beneficiarul va face plata.
Va depune anual declaratia unica cu venitul anual net adica venit anual brut incasat - cheltuieli anuale deductibile platite si a acest venit anual net aplica procentul de impozit pe venit din activitati independente de 10% rezultand impozitul pe venit anual de plata la stat.
Tot in acea declaratie unica, daca venitul anual net adica venit anual brut incasat - cheltuieli anuale deductibile platite, este peste plafonul a 12 salarii minime brute pe economie, va trebui obligatoriu sa completeze si pentru plata contributiilor sociale 10% la sanate si 25% la pensie. Chiar daca venitul anual net este peste plafonul celor 12 salarii, procentele pentru sanatate si pensie se aplica si se plateste doar la valoarea plafonului.
Un srl e mai scump la infiintare si administrarea lui e mai greoaie. Profitul activitatii dintr-un srl se scoate anul urmator, ca dividende, dupa depunerea la finante a bilantului anual intocmit si semnat de catre un contabil autorizat. Se va plati la stat impozit pe venitul din dividende 5%, odata cu plata acestui venit catre asociat.
Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2020
george-neagu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

SRL e mai avantajos, e o forma mai flexibila de derulare a activitatii.

Se achita 1% fara salariat sau 3% daca firma nu are salariat cu 8 ore.
Se mai achita 5% daca se distribuie dividende.


La PFA se achita 10% se depune declaratia unica , se achita inclusiv CASS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt obligațiile fiscale ale unei pfa dacă o societate incheie cu aceasta un contract de colaborare/prestări servicii? Aliona M. Aliona M. Bună ziua, Am un PFA în domeniul traducerilor. Vă rog sa mă informați cum se procedează în cazul unui contract de prestări servicii/contract cu normă ... (vezi toată discuția)
Contributi la un pfa pensionar omoro omoro Ce contributii trebuie sa platesc la stat daca o sa am un pfa si sunt pensionar si daca sunt mai mici decat in cazul unui srl in care as fi obligat sa fiu ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa dascaluflorin dascaluflorin Buna ziua. Doresc sa infiintez un PFA, mai exact un magazin online pentru vanzarea de articole vestimentare si accesorii, si as dori sa stiu daca este ... (vezi toată discuția)