avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Am emis o factură pentru prestări servicii
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Am emis o factură pentru prestări servicii

Buna ziua,

Am emis o factură pentru prestări servicii fără T.V.A pentru un client din UE care la data emiterii facturii nu era înregistrat în Registrul Operatorilor Intracomunitari (R.O.I.) La câteva zile după emiterea factrurii, clientul a aparut înregistrat în R.O.I. și a efectuat și plata facturii. Totul s-a întamplat în aceiasi lună calendaristică.

Aș dori să știu dacă organul fiscal, la control, mă poate penaliza pentru această situație.
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: alsantcalsan , utilizator 21:29, 16 Septembrie 2020
Buna seara,

Probabil ati verificat in VIES, ROI ul nu e de actualitate.

Daca sunteti platitor de tva inregistrat normal sau special , este in regula ca ati emis invoice fara tva.Asta in varianta in care clientul este platitor de tva cu cod valid in VIES in luna emiterii facturii.
VIES e aici:
[ link extern ]
Buna seara. revin asupra problemei . Am avut control de la finante si au descoperit ca nu am colectat TVA pentru o factura de prestari servici intracomunitare de anul trecut catre un client din UE . Factura sa emis cu data de 3 octombrie 2019 iar clientul apare inregistrat in VIES cu data de 09 octombrie 2019. O diferenta de cateva zile dupa emiterea facturii. Clientul a achitat acea factura in data de 15 octombrie 2019 cand deja era inregistrat in VIES.

Intrebarea mea este daca organul fiscal poate aplica penalitati pentru aceasta situatie sau ne poate impune sa colectam TVA-ul la acea factura. Mentionez ca socetatea noastra are cod valid in VIES din anul 2016. Clientul din UE spune ca din partea lor este totul ok pentru ca au avut un cod valid VIES in luna emiteri facturii.

Alta intrebare este referitor la neconcordantele aferente achizitiilor de prestari de servicii intracomunitare raportate corect de societatea noastra in baza documentelor prezentate, dar neraportate de prestatorul intracomunitar . Ce se poate face in aceasta situatie si ce ne poate imputa organul fiscal.

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplatitor tva: livrari servicii ro, ue, non ue gabriel999 gabriel999 Buna ziua, As fi interesat sa clarific urmatoarele trei aspecte legate de vanzarile de servicii IT prin download de pe site, prestate din Romania in tari UE ... (vezi toată discuția)
Registrul operatorilor intracomunitari monicaelena83 monicaelena83 Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns vizavi de urmatoarea speta: detin o intreprindere individuala, nu sunt platitor de tva, fac importuri de ... (vezi toată discuția)
Pfa neplatitor de tva factureaza in ue servicii legate de bunuri din romania Mi-ha-il Mi-ha-il Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Un PFA neplatitor de TVA (nu a depasit plafonul) presteaza servicii legate de bunuri imobile din ... (vezi toată discuția)