Tatăl alcoolic ne amenință pe mine și pe mama că ne dă afară din casă. Ce e de făcut într-o asemenea situație?
Stau impreuna cu mama si cu tata in apartamentul pe numele tatalui meu. El e un alcoolic. Injura exagerat, ma ameninta pe mine si pe mama ca ne da afara din casa si ne face in toate felurile. Inainte (de acum ~7 ani pana acum aproape un an) obisnuia sa bea doar in weekend (ceea ce era deja destul de rau), insa acum ca s-a pensionat isi da mare parte din pensie pe bautura si bea in fiecare zi. A avut si un accident vascular cerebral din cauza alcoolului si a stat o vreme in spital, dar cu toate acestea, nu s-a lasat de bautura (desi medicii i-au interzis fumatul si alcoolul). E foarte clar ca problema pe care o are e iremediabila, iar comportamentul sau devine din ce in ce mai rau.
Cand eram mai mic il inregistram pe telefon si il amenintam ca sun la politie, dar la un moment dat mi-a trantit telefonul de perete si s-au dus filmarile. Acum il inregistrez de fiecare data cand am vreo interactiune cu el, iar filmarile sunt salvate in cloud.
Intentionam sa sun de cateva ori la politie, dar de fiecare data ma oprea mama spunand ca tot ce ar face politistii ar fi sa lase o amenda pe care oricum ea ar plati-o si apoi sa plece. E intr-adevar asa sau pot suna si chiar o sa se intample ceva?
Apartamentul este pe numele lui, insa mama locuieste impreuna cu el in apartament de ~35 ani, iar eu de 18 (varsta pe care o am acum). De-a lungul timpului si mama a investit bani in apartament, mai ales ca in afara de alcool el habar nu are cat costa o paine, o apa sau ce facturi sunt de platit.
Cum se poate proceda in aceasta situatie? Mama doreste sa ne mutam in chirie, dar mi se pare cam ciudat sa plecam si sa il lasam in pace, fara sa existe repercursiuni la modul in care s-a comportat cu noi de-a lungul anilor.
Mama dvs. cred ca ar face o alegere inteleapta daca v_ati muta.
Este cea mai usoara si sigura cale.
Alta cale ar fi mult mai complicata si este posibil sa nu va ajute in concret.
Eu va spun de ceva care sa va ajute efectiv si nu de ceva ce nu v-ar ajuta desi ar putea sa va ajute...dar nu efectiv...
In ordine, sunt mai multi pasi.
1. Sunati la politie atunci cand exista altercatii fizice sau alte abuzuri, nu amenintari sau vorbe goale.
2. Daca exista pericol, puteti cere politistului ordin de protectie, mergeti la sectie, dati declaratie, in 5 zile mergeti la instanta sa va dea ordin pentru mai mult timp.
Mama dv. ar putea divorta si sa se mute in chirie. Va inteleg supararea, dar si dv. trebuie sa intelegeti ca ce va doriti dv. si ce va ajuta pe dv. nu isi doreste si uneori nici nu o ajuta pe mama dv.
Asa incat, actionati pentru dv. si lasati mama sa decida daca se alatura demersului dv. sau nu.
Cat despre pensia tatalui dv., daca inca mergeti la scoala puteti cere in instanta intretinere si sa obtineti poprirea pensiei.