avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... De la ce primaria se elibereaza Anexa 24?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

De la ce primaria se elibereaza Anexa 24?

De la ce primaria se elibereaza Anexa 24?

De la primaria localitatii A unde isi are ultimul domiciliu bunica mea decedata am primit raspuns ca nu detine bunuri pe raza localitatii A si ca procedura se deschide pe raza localitatii unde bunica mea detine bunuri (ceea ce tehnic vorbind genereaza o problema pentru ca ar insemna ca daca decedatul are bunuri in 101 localitati intamplator arondate aceleiasi judecatorii ar trebui trimise 101 cereri...).

Primaria localitatii B, unde bunica a decedat si detine bunuri sustine ca nu poate elibera Anexa 24 deoarece respectiva anexa se elibereaza de la primaria unde a avut ultimul domiciliu adica primaria localitatii A...

Asa ca intrebarea mea e cine elibereaza Anexa 24 primaria din localitatea A unde a avut ultimul domiciliu sau primaria din localitatea B unde detine bunuri?

Lege 36/1995 articolul 1 (invocat in raspunsul de la primaria localitatii A) spune: "Procedura succesorală notarială se deschide la cererea oricărei persoane interesate, precum și a secretarului consiliului local al localității în raza căreia se aflau bunurile defunctului la data deschiderii moștenirii."

Insa pe site-urile diverselor primarii scrie "Succesiunea se deschide la ultimul domiciliu al defunctului.". Problema de baza e ca eu nu incep efectiv succesiunea la un notar, pot bine mersi sa nu ma duc la nici un notar si sa ma apuc sa strang actele.
Si ordinea la actele de care am nevoie (dupa ce deja am certificatul de deces, titluri de proprietate) e certificat fiscal urmat de anexa 24...

Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2020
NewAgeOfDarkness, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 16:20, 11 Septembrie 2020
La Primăria localității unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
Dacă defunctul nu a deținut bunuri în localitatea de domiciliu, pe verso Anexei 24 (unde teoretic ar trebui să fie descrise bunurile) de regulă se bareaza spațiul sau poarta mențiunea că defunctul nu are bunuri.
Oricum, procedura succesorala se poate deschide și la cererea dvs scrisă, ca moștenitor.
Cei de la Primărie se impotmolesc probabil pentru că este cumva neobișnuit ca o persoana sa domicilieze într-o localitate și să nu aibă în proprietate casa in care locuiește.
Eu in momentul de fata am un raspuns de la primaria unde defunctul a avut ultimul domiciliu (cu stampila si semnatura secretarului primariei) in care practic imi spune ca nu detine bunuri si ca nu e de competenta lor sa elibereze anexa 24 invocand Lege 36/1995 articolul 1.
Practic primaria unde defunctul a avut ultimul domiciliu refuza eliberarea anexei 24.
Cand am depus cererea au refuzat sa primeasca orice document care arata ca defunctul detine bunuri in alta localitate.

Iar primaria unde defunctul detine bunuri refuza sa primeasca cererea ptr eliberarea anexei 24 motivand ca anexa 24 se elibereaza de la primaria unde isi avea ultimul domiciliu defunctul.

In conditiile astea cum pot eu sa obtin certificatul de mostenitor in absenta anexei 24? (A se citit ca nu prea inteleg cum pot sa aplic partea asta "Oricum, procedura succesorala se poate deschide și la cererea dvs scrisă, ca moștenitor.")

Practic ce trebuie sa fac in conditiile in care Anexa 24 nu e eliberata de nici o primarie, in conditiile in care pe certificatul de deces e trecut ultimul domiciliu si e trecuta si localitatea de deces.

Nu vad ce e neobisnuit. Eu pot bine mersi sa domiciliez la o adresa unde stau cu chirie/stau la o ruda/prieten (cu toate formalitatile legale ca pe C.I. sa imi apara adresa unde stau) si in acea localitate sa nu detin bunuri si sa detin bunuri in alte localitati.
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2020
NewAgeOfDarkness, utilizator
Adică Anexa 24 este doar un formular, doar o sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale.
Cum scrie și în articolul din Legea 36/1995, procedura succesorala se deschide la cererea oricărei persoane interesate.
Asta înseamnă că dacă luați o foaie A4 și faceti o cerere de mana prin care solicitați deschiderea procedurii succesorale, este perfect valabil.
Cu alte cuvinte, procedura succesorala se poate deschide și fără Anexa 24.
Si da, este neobișnuit pentru că în general proprietarii nu prea își iau in spatiu chiriașii. Si nici prietenii. Iar daca te muți dintr-un loc în altul, este vorba de stabilirea reședinței, ceea ce e cu totul altceva. Dar, în sfarsit....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anexa 24 primaria ultimului domiciliu sau primaria/primariile unde se gasesc bunurile? s_mari s_mari Cod Civil Art. 954. - \" (2) Moştenirea se deschide la ultimul domiciliu al defunctului.\" Legea 36/1995 \"Art. 69. - (1) Procedura succesorală ... (vezi toată discuția)
Anexa 24 corinau corinau Buna ziua!Am si eu o intrebare.Tatal meu adecedat la mine, la Craiova.Ultimul lui domiciliu era in Buzias, jud. Timis.Vrem sa deschidem succesiune si ni s-a ... (vezi toată discuția)
Anexa24 AlbertCaf AlbertCaf Buna ziua! Imi puteti spune. va rog, daca exista vreun text de lege care sa prevada ca anexa 24 se ia de la institutia de la ultimul domiciliul al defunctului? ... (vezi toată discuția)