Mama mea a donat fratelui meu o casa, nu de mult fratele a decedat. As dori sa stiu ce drepturi asupra bunului donat are mama sau in ce conditii se poate intoarce bunul donat in proprjetatea mamei. Memtionez ca mostenitori sunt sotia lui si un copil minor
Donatia este in principiu irevocabila. Aceasta inseamna ca revocarea donatiei cu consecinta intoarcerii bunuli in proprietatea donatorului poate fi dispusa doar pentru ingratitudine sau neindeplinirea sarcinilor. Cu toate aceastea exista institutia reductiunii liberalitatilor excesive. Aceasta institutie presupune ca descendentii (copiii, nepotii defunctilor) sunt mostenitori rezervatari iar parintii nu pot sa doneze (sau sa lase prin testament) toate bunurile doar unuia dintre copiii, lipsindu-l total pe celalalt de partea ce i se cuvine din mostenire. Legea stabileste anumite cote din mostenire de care mostenitorii rezervatari nu pot fi lipsiti. In situatia in care defunctul a facut in timpul vietii donatii care depasesc pentru unul din mostenitori aceasta cota la care are dreptul in calitatea sa de succesor legal, el poate solicita reductiunea liberalitatilor excesive (intr-un termen de 3 ani de la deschiderea succesiunii).