Buna ziua tuturor!
Un contribuabil are urmatoarea dilema privind obligatia/modalitatea de declarare/plata a impozitului pe venit.
Situatia de fapt:cetatenie romana, turist in Franta, nu este PFA.
Activitatea consta in crearea de imagini artistice, montaje foto digitale, etc. destinate ornamentarii/personalizarii unor produse standard (postere,carti de vizita,felicitari, cani,tricouri, alte obiecte de imbracaminte ,etc), pentru un magazin online administrat in SUA.
Nu exista contract de prestari ci numai un accept de inregistrare si gazduire in site, cu un magazin virtual propriu.
Veniturile obtinute, reprezinta comisioanele primite lunar , ca procent din vanzarile produselor purtand amprenta artistica proprie.
Intrucat impozitul pentru nerezidentii din SUA este foarte mare(30%), ar putea sa invoce conventia privind dubla impozitare si sa il plateasca in Ro.
Iata si dilema: Cum poate declara/dovedi veniturile si sub ce forma poate solicita inregistrarea fiscala, neexistand documente justificative, platile efectuandu-se prin paypal, intr-un card al unui prieten rezident in Franta! :-/
Complicat...nu?
1. trebuie sa se inregistreze ca PFA in Romania, il costa putin si dureaza infiintarea in functie de unde are domiciliul stabil ( se inregiastreaza la registrul comertului);
2. Poate incheia contracte de prestari servicii atat cu firma americana cat si cu rezidentul din Franta ( unde sa se spuna despre plata) si sa le inregistreze in Ro, in vederea impunerii;
3. Poate verifica legislatia Frantei si a S.U.A. referitoare la impunere si sa aleaga domiciliul fiscal cel mai avantajos.
1.Nu se poate, locuind in Franta, urmand a primi si rezidenta.
2.Firma nu incheie contracte, relatia cu colaboratorii este numai virtuala si se bazeaza pe accept/retragere/activitate benevola, functie de calitatea creatiilor, reflectata in volum comenzi/vanzari.Singurii cu contract din reteaua comerciala sunt producatorii, care primesc comenzi cu modelele solicitate si livreaza produsele conform comenzilor online, in toata lumea.
Rezidentul este un prieten neimplicat, care a oferit cardul sau, pentru a se putea obtine numerarul din contul online.
3.Fiscalitatea in Fr. este foarte avantajoasa, sumele pana la 1500E/luna nu sunt impozabile,insa nu se va putea face inregistrarea fiscala decat dupa obtinerea rezidentei.In SUA, firma ar trebui sa impoziteze comisioanele prin retinere la sursa, cu 30% pentru colaboratorii nerezidenti.
Intrebarea ar fi: daca se invoca/solicita (prin simpla bifare a formularului de participare/autentificare in site) aplicarea conventiei pt.evitarea dublei impuneri, exista /se practica modalitati de informare/verificare ulterioara, privind aplicarea conventiei?De mentionat ca nu s-a solicitat nimic legat de inregistrarea fiscala a persoanei ,aceasta putand sa primeasca acel comision, fara a detine/prezenta un document privind autorizarea activitatii creative, desi creatiile sunt protejate la comercializare, ca produs de proprietate intelectuala/artistica.