avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SC - probleme cu proprietarul spatiului unui punct de ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SC - probleme cu proprietarul spatiului unui punct de lucru

Buna ziua,

Reprezint o societate comerciala (sa o retinem ca fiind, in continuare, WLS) cu diferite activitati.

Intampinam probleme mari cu proprietarul spatiului unde ne desfasuram activitatea, dar voi incepe cu inceputul, cat mai succint:
1. Proprietarului i s-a mentionat clar ce activitati se vor desfasura in cladire - a fost de acord.
2. Proprietarul avea obligatia sa achite toate cheltuielile (conform anuntului agentiei imobiliare). Noi am fost "cu bun simt" si i-am spus ca vom plati noi curentul electric (deoarece consumam multisor... si nu am vrut sa fim nesimtiti) - a fost de acord
3. Contractul a fost semnat in mai 2009 cu el pe un termen de 1 an de zile cu posibilitate de prelungire

Nu am avut nici o problema cu el in prima luna, doar ca, ulterior:
1. A inceput sa intre in cladire in absenta noastra sub motive de a uda florile, de a regla solarul, etc etc - el de fapt ne inchidea toate prelungitoarele din cauza pe motiv ca el, in germania (a locuit acolo vreo 17 sau 27 ani), a vazut un documentar cum ca trebuie sa economisim
2. A continuat - ne inchidea cuptorul cu microunde, calculatoarele, becuri, etc... (pe motive de economie... chipurile el "ne ajuta")

Am avut o discutie cu el in urma acestor probleme si mi-a dat de inteles ca a inteles ca:
1. in sediu se lucreaza 24 din 24
2. in sediu vor fi 6 persoane maxim in acelasi timp (4 care lucreaza + 2-3 membri ai staff-ului)
3. ca este nevoie de intimitate pt secretul de serviciu
4. ca nu are ce cauta in sediu fara sa ma anunte, etc...

Toate bune si frumoasa pentru maxim 1 saptamana!
Am estimat ca voi avea probleme cu caldura iarna, prin urmare i-am zis omului ca iarna voi plati tot eu si gazul, chit ca nu ar fi trebuit sa fie problema mea.

[... aici nu mai mentionez ce s-a intamplat timp de 4-5 luni pana cand a venit iarna... deja am trecut peste si nu vreau sa imi mai amintesc...]
Va rog sa ma credeti pe cuvant ca acestea sunt suportabile pe langa ce urmeaza, acum... ca a venit iarna!

1. Afara sunt -12,-18 grade
2. Are incalzire pe centrala gaz prin pardoseala - cu gresie in toata casa!
3. Ii zic proprietarului ca lumea imi ingheata de frig in casa - da drumu la centrala atunci, pe moment... ca sa imi taca mie gura probabil - si peste o ora o da inapoi la 35-40 grade

Inchipuiti-va cat de rece e in casa daca peste tot e gresie si centrala e lasata la 35-40 grade. Gresia respectiva nici nu apuca sa "para" incalzita... mai ales ca nu face fata la 300 metri patrati locuibili.

Am avut din nou o discutie cu el - mi-a lasat din nou impresia ca a inteles si ca oricum eu sunt cel care plateste gazul asa ca lui nu ii mai pasa si ca ne va da caldura in casa. Da, o ora pe zi ca pe vremea lui Ceausescu!

Am decis ca vom pune calorifere electrice in priza pt a incalzi spatiul... ca daca nu merge sa discut cu el si sa inteleaga, macar sa nu imi raceasca oamenii in sediu. Zis si facut, dar... I s-a stricat instalatia electrica pe o parte a casei! Alte probleme.

Ii zic omului: Lasa draga domn caldura sa mearga... ca uite... am pus calorifere si deja avem probleme cu curentul..." El mi-a reprosat ca de ce nu i-am zis ca e frig in casa ca sa dea mai tare la centrala.

This is hilarious and unbelievable !

Ce as putea sa fac? Eu - ca si societate comerciala - nu vreau sa imi imbolnavesc staff-ul deoarece nu imi voi putea continua activitatea - deci nu voi putea plati chirie, etc.... etc

Pot sa rezolv cumva pe cale legala aceste probleme?

Detalii in plus:
1. Chiria e de 900 euro / luna dintre care doar 500 ii are pt spatiu, restul de 400 sunt pt cheltuieli. Doar cei 500 euro ii are declarati la FISC si plateste el impozit pe ei.
2. Noi platim curentul electric si apa pe toata perioada contractului
3. Doar pe timp de iarna platim noi gazul
4. Proprietarul este prezent la sediu 6 ore din 24 (cel putin) in 7 zile din 7 pe saptamana
5. Nu am intarziat niciodata cu chiria. Tot timpul a fost platita la timp la cursul euro al bancii proprietarului pt ziua respectiva (cum ne-am inteles)
6. Cu utilitatile am mai intarziat... 1 saptamana, doua... depinde de cum intrau bani in firma... dar asta oricum este o alta problema ce nu l-ar privi pe el in mod direct

Ce ma deranjeaza mai concret?
1. Lipsa de intimitate (mi-a zis si ca ar trebui sa folosesc mai putina apa cand fac dus/baie)
2. Lipsa de caldura
3. Lipsa bunului simt

O alta mentiune: I-m spus din start ca vor lucra maxim 14 persoane in acel sediu, maxim 4 pe zi in acelasi timp (exceptand staff-ul) (programul de lucru e ceva de genul 9-16, 16-22, 22-5). Cu toate astea... odata la 3-4 zile cand vin oamenii la lucru ma intreaba: "Domnuuuu XXXXX... Da ce-i aici? HOTEL? Pensiune?" - asta in ciuda faptului ca nu a calcat picior de om strain acolo in afara strict de cei ce lucreaza acolo!

Cum sa procedez? Va rog dati-mi un sfat ceva!
Ultima modificare: Luni, 21 Decembrie 2009
theselby, utilizator
Cel mai recent răspuns: theselby , utilizator 10:39, 23 Decembrie 2009
Din punctul meu de vedere aveti 2 variante:
1-- varianta eleganta - sa va mutati si sa gasiti un spatiu adecvat si fara un proprietar exagerat!
2--varianta dura - sa ii spuneti ca , daca va mai face probleme si nu va lasa sa va desfasurati activitatea , ii veti plati exact cat scrie in contract ! Si , daca face scandal , avertizati-l ca infractiunea de evaziune fiscala cade in sarcina lui deoarece plata impozitului este obligatia proprietarului!
In functie de ce fel de oameni sunteti si ce temperament aveti , veti sti ce varianta sa aplicati!
B-)
Succes!
Merci de raspunsuri

1. Oricum intentionez sa urmez varianta 1... dar mai prin februarie martie deoarece acum oricum nu imi permit.
2. El m-a amenintat de 2-3 ori ca "ma da afara" pe motiv ca nu ii (mai) plac
3. Nu exista vreo lege ceva de protectie a consumatorului or something? Ca doar eu sunt consumator, el fiind cel ce mi-a pus la dispozitie spatiul respectiv.

Nu urmaresc sa il dau in judecata... ca oricum nu as castiga deoarece sotia lui e contabila sau ceva de genul asta la judecatoria mare (deci ce sanse as avea?!).
Am intrebat insa daca exista vreo protectie ceva... sa pot si eu sa imi desfasor activitatea linistit

Credeti-ma pe cuvant ca ma culc pe la 2-3 dimineata, si am alarme din 2 in 2 ore ca sa ma duc sa dau centrala mai tare, deoarece el sta calare pe ea si o da la putere mai mica... de parca vrea musai sa inghetz eu in spatiul respectiv.

Odata ce eu sunt chirias acolo - spatiul respectiv este "proprietatea" mea pe toata durata contractului de inchiriere - atat timp cat respect conditiile acelui contract, corect? Chiar nu se poate face nimic?

Va multumesc din suflet pt orice sfat imi dati.
Sa inteleg totusi ca nu exista nici o forma legala prin care as putea face ceva?

Va multumesc
Sigur ca aveti si o cale legala - actiune in vederea folosirii pasnice a lucrului inchiriat. Conform prevederilor codului civil, locatorul are obligatia sa va garanteze folosirea pasnica a spatiului. Faptul ca el intra in imobil oricand doreste si ca nu va asigura folosirea corespunzatoare a imobilului prin oprirea furnizarii de caldura si energie electrica constituie o incalcare din partea sa a dreptului dvs. de folosinta. Mai mult decat atat, faptul ca este proprietarul spatiului nu ii da dreptul sa intre si sa umble la bunurile ce apartin societatii dvs. - inteleg ca obiectele elctrice pe care le opreste sau scoate din priza sunt ale dvs.
Am retinut ca nu doriti sa formulalti o actiune in justitie (faptul ca d-na este contabila la o instanta nu are importanta), dar este singura cale legala. Ceea ce spuneti dvs., ca sunteti consumator, etc. nu se poate aplica in acest caz.
Ok, va multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Acum sa va zic cum am procedat. Ieri am redactat o scrisoare (2 pagini, font de 16) pe care i-am lasat-o pe centrala. L-am rugat frumos sa nu isi bata joc de viata a 13 oameni cati isi desfasoara activitatea in cladire, etc...
Drept urmare, seara pe la 9 cand am observat ca tevile de la centrala erau un pic racite, am fost "in beci" sa verific din nou centrala. Proprietarul puse lacat acolo si il si incuiase ca sa nu mia intru.
Am fost la el acasa, nu mi-a raspuns. Am revenit in cladire, l-am sunat si a venit.
L-am invitat in casa, i-am aratat ca nu sunt conditii cu caldura in casa si mi-a promis ca va lasa constant centrala la 50 grade pana cand ii voi zice eu sa o seteze la temperatura mai mica.

Explicatiile lui au fost urmatoarele:
1. Ca daca centrala e la temperatura prea mare... ii da apa pe-afara. L-am lamurit ca asta e din cauza pompei de recirculare a apei care nu face fata. Centrala incalzeste apa pe loc dar nu impinge apa fierbinte in timp util... etc
2. Mi-a spus ca a observat geamuri deschise (noi mai aerisim cladirea din cand in cand... in fiecare zi) si ca s-a gandit ca e prea cald in casa, si s-a gandit ca ne face bine daca da mai incet
3. Si-a sunat un amic din Germania si el i-a spus ca el isi tine centrala la 40 grade. In Germania.

Ideea e ca, se pare, a inteles si imi va lasa conditii. Acum sper sa fie totul bine, cu toate ca am mai avut discutii cu el si mi-a zis ca va lasa la XXX grade, dar dupa 2-3 zile facea tot cum vroia el.

Noh, va multumesc pentru rabdarea de a citi ce s-a postat pe aici

O zi frumoasa, si Sarbatori Fericite!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Întreþinerea pentru un apartament nelocuit getafolescu getafolescu Detin un apartament în care merg rar, doar ca să aerisesc, dar mi se impune să plătesc întreţinerea. E legal? (vezi toată discuția)
Buna ziua locuiesc in cluj napoca ap 2 camere .nu am centrala ... ariadna810 ariadna810 buna ziua Locuiesc in cluj napoca ap 2 camere .Nu am centrala de apartament.este centrala blocului,In luna mai 2023 trebuie sa platesc pentru 1 mc apa calda ... (vezi toată discuția)
Debransarea centralei termice titosexos titosexos Buna ziua La etajul 7 este instalata o centrala termica,dar proprietarul nu este acasa sa-i dea drumul si eu am in casa foarte frig(locuiesc deasupra).Am ... (vezi toată discuția)