avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Buna ziua! Am si eu o problema juridica destul de ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Buna ziua! Am si eu o problema juridica destul de delicata: detin ...

Buna ziua!
Am si eu o problema juridica destul de delicata: detin o societate comerciala infiintata in Romania cu codul CAEN 4939- ca activitate principala( Alte transporturi terestre de calatori n.c.a). Sub acest cod CAEN efectuez transfer aeroport cu 2 autoturisme (microbuze 8+1 inclusiv locul soferului) inca din anul 2017.
In luna mai 2020 am intampinat o dificultate: in fata aeroportului din Sibiu, pe sosea, unul dintre autoturismele firmei transportand 6 pasageri la aeroport a fost oprit de catre un agent de politie, politistul cerand copia conforma a autovehiculului. Bineinteles, nu detineam fiindca in vremea cand am infiintat firma nu mi s-a impus dobandirea unei licente sau copie conforme nici de Camera de Comert, nici de ANAF. La vremea aceea am intrebat la Autoritatea Rutiera Romana si mi s-a spus ca nu imi poate elibera documentele respective din cauza unui vid legislativ fiindca activitatea de transfer aeropor t(shuttle service) nu intra nici in categoria de taxi nici in categoria de UBER si nici in categoria microbuzelor peste 10 locuri.
Agentul de politie in ciuda faptului ca i-am explicat telefonic situatia, le-a retinut placutele de inmatriculare si a amendat societatea cu 25000 RON, APLICAND LEGEA 38/2003 mentionand ca firma face transport in regim de inchiriere. Totodata mi s-a spus ca fac infractiune.
Pasagerii i-a prezentat bonurile fiscale primite contra sumei platite individual, toti 6.
Am studiat-o legea 38/2003 cu completarile si modificarile ulterioare, care face referire la transport in regim de taxi si la transport in regim de inchiriere cu sofer, pus la dispozitia clientului(deci nu CLIENTILOR) pe baza de contract, tarifat pe ora sau pe zi, cu plata anticipata a prestatiei contractate, pe baza de documente fiscale(art.16, lit a.) b.) c.)). Rezervarile nu se fac pe platforma online(cum prevede legea 38/2003) ci se fac telefonic.

Mentionez ca eu nu am cum sa fac contract cu un singur pasager fiindca :
1. Pasagerii sunt in strainatate sau la o distanta de poate si la 100 km de sediul societatii
2. Calatoresc mai multe persoane care n-au legaturi familiale, cunostiinte intre ele din/in aceeasi directie din/spre aeroport
3. Nu incasez pe ora, nici pe zi ci la cursa dupa distanta efectuata, astfel pasagerii nu platesc toti la fel ex. unul care calatoreste 100 km nu poate fi taxat la fel ca si unul care calatoreste 200 km
4. Legea prevede sa inchiriez la o singura persoana(in singular nu in plural), astfel !!!! daca fac contract de inchiriere cu un singur pasager de exemplu de 1000 RON suma care normal s-ar imparti intre cei 8(sau 3-4-6, cati or fi) pasageri cota parte dupa distanta parcursa, persoana contractanta ar trebui sa ia banii de la ceilalti pasageri astfel savarsind infractiune. Totodata,ceilalti pasageri nu primesc niciun fel de document fiscal dupa achitarea sumei de calatorie deoarece factura+chitanta le-a primit persoana contractanta pentru ca nu pot trece pe factura mai multe persoane.
Din acest motiv nici nu pot deconta suma achitata.
5. In cazul unui control inopinant de ANAF pe traseu, contractantul va avea factura+chitanta cu suma suprataxata(fictiva) iar ceilalti pasageri AU dat bani dar NU au niciun document fiscal care sa ateste acesta. Aceasta este iarasi infractiune. Daca la persoana contractanta intervine ceva si nu calatoreste de exemplu pierde avionul, dar restul pasagerilor care urma sa calatoreasca in aceasi masina de la aeroport eu ca administrator nu pot sa refac un alt contract cu un alt pasager fiindca ma aflu la 300 km de aeroport.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns referitor daca agentul de politie a procedat legal avand in vedere cum v-am explicat situatia. Nu se poate exercita legea 38/2003 cu activitatea societatii deoarece nu se poate inchiria masina cu sofer fiind un serviciu de transfer aeroport. Este clar ca legea de transport in regim de inchiriere era facuta pentru UBER(platforma online, plata anticipata, taxat pe ora/pe zi, contract cu un singur pasager) dar este greu de dovedit de mine, necunoscand caracatita legislatiei.
Cu stima!
Cel mai recent răspuns: Cristina Filimon , Avocat 21:54, 17 Septembrie 2020
Bună seara,

Nu cred că mai sunteți în termen pentru plângere... Sau vi s-a comunicat abia acum, în septembrie, procesul-verbal?
Termenul este de 15 zile de la comunicare (doar dacă nu există vreo prevedere specială în legea 38, dar nu cred).
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2020
Manuela Rășină, administrator
Buna seara!
Ni s-a comunicat in iunie, am atacat in instanta in timpul prevazut de lege, am avut 3 procese la tribunal , le-am pierdut pe toate, judecatorii nu inteleg termenul legii.
Acuma in octombrie urmeaza sa sa-l avem procesul final.
Cum adică ați pierdut toate 3 procesele la tribunal și urmează cel final? Adică ați formulat și apel sau cum?
Oricum, fără să văd procesul verbal și fără să văd motivele anulării invocate de dumneavoastră, mi-e greu să formulez o opinie..


jhen a scris:

Buna seara!
Ni s-a comunicat in iunie, am atacat in instanta in timpul prevazut de lege, am avut 3 procese la tribunal , le-am pierdut pe toate, judecatorii nu inteleg termenul legii.
Acuma in octombrie urmeaza sa sa-l avem procesul final.

Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2020
Cristina Filimon, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Primăria generală bucuresti refuza eliberarea unei autorizații de transport fara temei legal TROPICANA91 TROPICANA91 In urma solicitării autorizatiei de transport in regim de închiriere, denumită RENT CAR, cf. Legii 38/2003, primăria refuza eliberarea unei astfel de ... (vezi toată discuția)
Infiintare companie transport pentru uber andrey1412 andrey1412 Ce pasi trebuie facuti pentru a infiinta o companie de transport prin care sa gestionezi masini in regim de inchiriere pentru soferii UBER? (vezi toată discuția)
Refuz clienti firma de transport persoane, este legal? ioana_bdr ioana_bdr Doresc sa stiu daca o firma de transport persoane are cadrul legal pentru a refuza un pasager invocand motivul distanței prea scurte, avand prioritate ... (vezi toată discuția)