avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Bună ziua! Sunt angajata unei firme multinaționale. ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Bună ziua! Sunt angajata unei firme multinaționale. Am fost ...

Bună ziua!
Sunt angajata unei firme multinaționale. Am fost chemată pentru testare Covid. Pot refuza testarea în vreun fel? Sau pot sa fac o plângere către firma? Ce spune legea în cazul acesta?
Menționez ca nu am niciun simptom și nu cred ca ma încadrez astfel la ceea ce ei numesc "suspect".
Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:05, 10 Octombrie 2020
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puteți refuza testul. Codul muncii prevede obligativitatea unei astfel de masuri la art. 175.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Septembrie 2020
latka, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul vrea testare COVID-19 la muncă. Pot refuza angajații? Răspunsul Inspecției Muncii
www.avocatnet.ro/articol_553...
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
In opinia mea, e greșită părerea legată de decizia angajatorului condiționată de ce zice medicul de medicina muncii. Acel medic poate sa aibă o opinie profesionala într-o problema de decizie profesionala. Aici, în cazul unui test Covid-19, cu o singură opțiune unanim acceptată în toată lumea, testul PCR, nu are nici o importanță și relevanță părerea medicului de medicina muncii, care, nu are nici competență (nu e vorba de o boală profesionala) și nici nu are de decis între mai multe variabile. Singurul lucru ce contează este obligativitatea angajatorului de a asigura sănătatea angajaților săi, pe banii săi și a angajatului de a respecta deciziile angajatorului în domeniul securității și sănătății în munca. Art. 175 din codul muncii tocmai asta spune. Angajatul nu poate refuza legal acest test.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Septembrie 2020
latka, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Putem avea opinii, dar legea trebuie respectata asa cum este.
Medicul specialist de emdicina muncii nu are in atributii doar bolile profesionale. Avand acces la materialul cu riscuri p0rofesionale intocmit de catre angajator si in plus, fiind in posesia dosarului medical al fiecarui salariat este in masura, in cunostinta de cauza, sa aprecieze oportunitatea efectuarii unui test covid.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform HG 355/2007 medicul de medicina muncii este cel care sprijină angajatorul în privința analizei riscurilor legate de locul și specificul fiecărui loc de munca, precum și în analiza aptitudinilor pe care le are, anual, un angajat de a desfășura acea munca.

Medicul de medicina muncii nu este epidemiolog, infectionist și nu are competență de a stabili metode de diagnostic și /sau tratament legate de SARS-Cov-2 și Covid-19.

Prin urmare, dat fiind faptul că în acest caz nu este decât un singur test acceptat la nivel național (și mondial) de depistare a infecției, nu vad care e rolul și variantele de decizie alternative pe care le are medicul de medicina muncii.

Vă rog să detaliați cum ar putea acest medic sa decidă că un astfel de test nu e oportun.

Vă reamintesc că un test PCR are o specificitate de 99% și, în cazul unui rezultat negativ, conform teoremei lui Bayes oferă o siguranță de 99,9% că acel angajat nu e infectat și nu va transmite boală în colectivitatea de la locul de muncă.

In plus, cum ajuta dosarul medical al angajatului ca medicul să-și dea seama că este oportun sau nu sa facă acel test?
Ultima modificare: Duminică, 20 Septembrie 2020
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Se poate refuza testarea BX BX Daca o firma vrea sa testeze angajatii pentru COVID-19 pot acestia refuza sau exista vreo lege care sa oblige la testare ? Acestia nu au simptome. In mod ... (vezi toată discuția)
Test covid pcr pe banii angajatului, saptamanal cerut de angajator. ... Ana-anna Ana-anna Test covid PcR pe banii angajatului, saptamanal cerut de angajator. Este vreo lege care spune alb pe negru ca angajatorul trebuie sa sustina acest cost atata ... (vezi toată discuția)
Care este cadrul legislativ actual pe care ma pot baza pentru a-mi intemeia demisia dintr-o functie medicala, de stat, in contextul actual de pandemie si stare de urgenta? catalinks catalinks Buna ziua, Ma numesc Catalina, am 61 de ani si lucrez ca infirmiera, in cadrul unui spital judetean de urgenta, din Romania. Avand in vedere contextul ... (vezi toată discuția)