Soacra mea doreste sa treaca pe numele sotiei si fratelui ei cate un etaj din casa, astfel incat fiecare sa devina properiatar pe partea lui. Mentionez ca nu mai exista alti frati sau surori.
In aceasta situatie, care este cea mai sigura modalitate prin care sotia mea poate deveni proprietar? Prin "sigura" ma refer ca aceasta sa fie:
1. Irevocabila (soacra sa nu mai poata reveni asupra deciziei).
2. Inatacabila acum sau in viitor (nimeni din familia sotiei sa nu poata contesta faptul ca ea este proprietar, nici acum, dar nici dupa decesul soacrei).
Am inteles ca cea mai simpla varianta este donatia, insa multi nu considera ca aceasta este o modalitate sigura.
O alta varianta ar mai fi contractul de vanzare-cumparare, dar nu stiu in ce masura s-ar mai putea face asa ceva avand in vedere ca trebuie platita prin banca o suma minima pentru partea respectiva de casa (raportata la valoarea pietei). Prin urmare, daca sotia mea primeste un etaj dintr-o casa care echivaleaza cu un apartament cu 4 camere, banuiesc ca se poate face contract de vanzare - cumparare doar daca sotia mea ii plateste mamei sale un pret de multe zeci de mii EUR (conform unei grile, probabil).
Ideea e ca relatia dintre sotie si frate nu este tocmai roz, iar pe viitor nu stim cat de rau/rece va deveni, prin urmare vrem sa evitam posibilele probleme/neintelegeri care tin de acest aspect.
Orice sfat pertinent ar fi de mare ajutor.
Multumesc anticipat!
Contractul de donație e cel mai sigur, în situația data.
Fratele soției nu are de ce să solicite reductiunea, pentru că și el primește parterul, astfel încât nu se pune problema încălcării rezervei succesorale.
Plus ca este un act de reflecta realitatea. Ma indoiesc ca soacră pretinde vreo suma de bani