avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Intreb pentru sotia mea, data nasterii 18.08.1961, ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Intreb pentru sotia mea, data nasterii 18.08.1961, stagiu de ...

Intreb pentru sotia mea, data nasterii 18.08.1961, stagiu de cotizare 32 ani.
Intrucat peste cateva luni indeplineste stagiul complet de 32 si 3 luni, pregatind documentele viitoarei cereri de pensionare anticipata partiala, a observat urmatoarele : in carnetul de munca pentru perioada 01.01.1996-27.12.1999 exista inscrisa perioada de catre ITM Brasov ca detinator, cu toate datele inclusiv salariul de incadrare, dar la incheierea contractului de munca ITM face mentiunea ''pentru perioada 01.01.1997-27.01.1999 societatea nu a depus state de plata si nu face dovada platii contributiilor sociale''. Asadar s-au depu state de plata doar pentru 1 an din cei 4, in conditiile in care sotia a lucrat si a fost retribuita, iar societatea este lichidata din 2009, lichidatorul negasind pe nimeni si niciun fel de document, singurele documente de la dosarul de faliment fiind reconstituirea unor balante si bilanturi din anii 1998, 1999, 2000 dupa originalele aflate la ANAF.
Apeland la diverse sfaturi am inteles ca L 263/2010 este lamuritoare si favorabila in acest sens pentru stagiile de cotizare anterioare anului 2001, insa Casele de pensii in marea lor majoritate nu considera stagiu de cotizare o astfel de perioada, desi consider eu sintagma ''s-a datorat'' este indeplinita.
Am incercat sa obtinem un raspuns verbal (deocamdata) la ITM, dar acesta a fost : ''cine a putut scrie asa ceva''.
In ideea in care acum doua zile s-a adopta acea OUG numita si ''cumparare vechime'', ne-ar fi utila o sugestie pertinenta, intrucat suma pentru plata retroactiva a 3 ani de contributie nu este deloc de neglijat.
Va doresc o zi buna !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:46, 27 Septembrie 2020
Intr-adevar, Legea 263/2010 prevede : stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

In lege se mentioneaza "datorat" nu si "platit".... OUG prevede ca "orice persoană neieșită la pensie va putea să cumpere vechime pentru pensie, în baza unui contract încheiat cu casa teritorială de pensii, pentru o perioadă anterioară de maximum șase ani".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat la o firma in faliment-asigurat? mezgageza mezgageza sunt angajat cu norma intreaga la o firma care este in faliment,nun lucrez de 2 ani,nu platesc nimic dupa mine dar nici nu am fost dat afara..deci \\"pe ... (vezi toată discuția)
Contract inregistrat la itm, lipsa contibutii la casa de pensii Sabinab22 Sabinab22 Buna seara! Am o nelamurire cu privire la stagiile de cotizare la Casa de Pensii si autenticitatea contractului de munca. Sunt angajata la o societate cu ... (vezi toată discuția)
Lipsa stagiu cotizare Doina Elena Doina Elena Un salariat care indeplineste conditiile pentru a iesi la pensie limita de varsta, are lipsa o perioada la stagiu de cotizare, in perioada 2003-2005. Acest ... (vezi toată discuția)