avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua, o speță cu o întrebare notariala, azi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua, o speță cu o întrebare notariala, azi am fost ...

Bună ziua, o speță cu o întrebare notariala, azi am fost la un notar pentru o procura pentru vânzarea unui imobil al fiului meu, la contractul de cumpărare a fost și o clauza de abitatie care anul acesta ca să putem vinde persoana cu clauza a renunțat la ea, mergând la notarul la care s-a făcut inițial contractul de cumpărare a imobilului și abitatie solicitând notarului printr-o declarație data în fata acestuia ca dorește sa renunțe. Azi mergând la un alt notar prezentându-i documentele în original, contractul de vânzare/cumpărare și declarația de renunțare la abitatie, acesta contesta oarecum cel din urma document spunind-mi ca pe el nu îl interesează ce a făcut alt notar și ca dorește să-i ducem dovada ca persoana care a renunțat la abitatie are unde sa locuiască, lucru care a fost deja făcut când a dat declarația de renunțare însoțită de actul de proprietate și cartea de identitate în fata notarului care a eliberat actul de renunțare. Cat este de legal ca un notar sa conteste un document notarial emis de un alt notar din același oraș cum este Vasluiul unde sunt 5 birouri notariale mari și late.? ...eu ca un om de rand ce sa fac? Sa merg la notarul care mi-a dat actul notarial de renunțare și să-i spun ca nu este recunoscut?....de ce atâta bătaie de joc, atâta timp pierdut, stres...?....in ce tara trăim?.....in ce legi sa mai cred?....va rog din suflet un sfat....o îndrumare.
Va mulțumesc.
Cu respect.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:48, 29 Septembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mergeți cu toate actele la notarul unde s-a întocmit declarația de renunțare la dreptul de abitatie si gata.
Nu e vorba de lege, ci de practica fiecărui birou notarial. Ca in toate domeniile, unii profesioniști sunt mai rigurosi, alții mai flexibil. Unii notari cer documente in plus din precauție. Probabil vreun client a dat la un moment dat o altfel de declarație,apoi a facut scandal ca nu i s-au explicat efectele și că a rămas fără casa.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu avea motiv pt care sa nu autentifice imputernicirea, dvs aveati deja declaratia de renuntare si era problema primului notar daca s-a interesat ca omul o sa aiba unde sta. Dvs aveti deja declaratia de renuntare, ati si radiat sarcina din cartea funciara probabil, asa ca notarul asta va solicita niste aiureli. In momentul asta, nici nu mai conteaza daca are unde sta sau nu.
Daca vreti sa pierdeti timp, puteti solicita sa va dea o incheiere, va scrie de ce nu poate autentifica actul.
Art. 86. -
(1) În situația în care se refuză îndeplinirea actului notarial, încheierea de respingere se va da numai dacă părțile stăruie în cerere. Încheierea va cuprinde motivarea refuzului, calea de atac, instanța competentă și termenul de exercitare.
Daca nu vreti sa pierdeti vremea, mergeti la alt notar, poate la acela unde s-a semnat declaratia sau aduceti la acest notar, aceeasi dovada, cum ati adus la primul, cand s-a dat declaratia.



Aiureli, neaiureli, notarul are dreptul sa ceara orice document pe care il considera necesar in deslusirea raportului juridic.
Art.80 din Legea 36/1995:
(1) Notarul public are obligația să deslușească raporturile juridice dintre părți cu privire la actul pe care vor să îl încheie, să verifice dacă scopul pe care îl urmăresc este în conformitate cu legea și să le dea îndrumările necesare asupra efectelor lui juridice.
(2) De asemenea, el trebuie să ceară părților, ori de câte ori este cazul, documentele justificative și autorizațiile necesare pentru încheierea actului sau, la cererea acestora, va putea obține el însuși documentația necesară, având acces liber la orice registru public.

Poate e un exces de zel, insa personal, nu consider nimic gresit in a verifica daca persoana care a renuntat la abitatie are unde locui.
Da, se poate cere incheiere de respingere, dar nu vad rostul. Se pierde timp aiurea pentru niste ambitii, cand userul se poate duce la un alt notar si gata.
raluk0207 a scris:

Aiureli, neaiureli, notarul are dreptul sa ceara orice document pe care il considera necesar in deslusirea raportului juridic.



eu cred ca era deslusit deja.

nu trebuia decat sa autentifice o amarata de procura, are omul actul de proprietate, declaratia autentificata deja
ca se renunta la dreptul de abitatie , partea care imputerniceste prezenta cu actul de identitate..

Probabil vreun client a dat la un moment dat o altfel de declarație,apoi a facut scandal ca nu i s-au explicat efectele și că a rămas fără casa.

Oricum, intr-un astfel de caz.. omul reclama acolo unde a dat declaratia..


acum e vb de procura, data viitorare daca merge sa semneze actul de vanzare cu un cumparator. si o va face la alt notar. i se va cere iar dovada ca are omul ala unde sta ? :))))
Ultima modificare: Marți, 29 Septembrie 2020
gi-jane2, moderator
Asta stiu doar partile si notarul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! am încheiat o promisiune de vânzare pentru un teren ... matrix73 matrix73 Bună ziua! Am încheiat o promisiune de vânzare pentru un teren în anul 2014 în calitate de mandatar al vânzătorului, având procură specială de ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager cetatean strain roxikira roxikira sotul meu are un apartament trecut pe nume..de la mama lui...exista un act de vanzare-cumparare in care se stipuleaza ca mama lui are drept de uzufruct ... (vezi toată discuția)
Cat timp mai este valabila procura? emiliamatei emiliamatei Buna seara, as dori sa mi spuneti va rog cat timp mai este valabila o procura , avand in vedere ca mandantul a decedat, si are mostenitori. Iar daca ... (vezi toată discuția)