avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Urgent- mi se contesta penaliatile contractuale pt ca ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Urgent- mi se contesta penaliatile contractuale pt ca pe factura termenul de plata este mai mare!!!

Buna ziua,

Am actionat in judecata un debitor cu care avem contract pe baza OUG 119.
El contesta penalitatile si sutine ca respectiva clauza contractuala este nula pentru ca pe facturi apare termen de plata de 45 si 60 de zile in loc de 30 cat este in contract.
Invoca faptul ca OUG 119 prevede ca "Este nula orice conventie prin care se fixeaza un termen de la care creanta produce dobanzi mai mare decat cel prevazut la alin. (1)".

Parerea mea ca ar fi nula o conventie prin care prevad ca penalitatile curg de la X zile de la data scadentei facturii.

Gresesc sau cum ma apar?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 16:37, 25 Decembrie 2009
Penalitatile se stabilesc prin contract.

In cazul facturii, aceasta are efect ca orice contract si elimina clauzele anterioare, dar se aplica doar in cazul concret (se poate considera ca fiind o exceptie facuta ca urmare a oricarui motiv subiectiv invocat de oricare din parti).

Pentru celelalte situatii raman valabile clauzele anterioare.
Va multumesc
factura nu are valoare de contract, intrucat nu indeplineste conditiile unui contract.
Aceasta, de regula, nu este semnata de reprezentantii legali si este un simplu document utilizat in activitatea financiar-contabila.
Orice inscris pe factura in afara celor stipulate in contract nu au valoare de norma acceptata de parti prin reprezentantii legali.
Am gasit detalii despre aceasta pe un site al unei firme de recuperari.
Puteti vizualiza informatia pe link-ul: [ link extern ]
Eu zic ca raman valabile penalitatile inscrise in contract care se calculeaza de la data scadentei, pentru ca termenul de pe facturi a fost inscris unilateral fara acceptul celeilalte parti prin reprezentantul sau legal
Factura are valoare de contract in masura in care, ca inscris, indeplineste conditiile impuse in definirea acestuia.
Multumesc pentru raspunsuri.

Asta inseamna ca invocarea de catre partea adversa a faptului ca OUG 119 interzice clauzele prin se fixeaza un termen de la care creanta produce dobanzi mai mare decat data scadentei nu se aplica in acest caz.
Data scadentei este inscrisa pe factura dar difera fata de contract (in unele cazuri avem 30 de zile, in altele 45 si altadata 60).

Multumesc,

Alte discuții în legătură

Somatie, ordonanta sau...pretentii? Irina S. Irina S. Am o factura incasata partial. Debitorul meu nu vrea sa achite o diferenta de 1200 lei. Pe factura este specificat faptul ca \"tine loc de contract\" . Mai ... (vezi toată discuția)
Termen general obligatoriu de plata a facturilor fiscale janapress janapress UN SC A LIVRAT MARFA PE FACTURA FISCALA CARE A FOST SEMNATA DE PRIMIRE DE CATRE BENEFICIAR CARE NU A MAI ACHITA FACTURILE IN VALOARE 20.MII LEI RON FACTURILE ... (vezi toată discuția)
Schimbare incadrare din oficiu andabej andabej Am depus o cerere pentru plata unei creante pe oug 119 la o judecatorie din Bucuresti. M-am trezit ca, in citatia pentru primul termen imi spune ca sunt citata ... (vezi toată discuția)