Am actionat in judecata un debitor cu care avem contract pe baza OUG 119.
El contesta penalitatile si sutine ca respectiva clauza contractuala este nula pentru ca pe facturi apare termen de plata de 45 si 60 de zile in loc de 30 cat este in contract.
Invoca faptul ca OUG 119 prevede ca "Este nula orice conventie prin care se fixeaza un termen de la care creanta produce dobanzi mai mare decat cel prevazut la alin. (1)".
Parerea mea ca ar fi nula o conventie prin care prevad ca penalitatile curg de la X zile de la data scadentei facturii.
Art. 3. - (1) Creanta constand in plata pretului produce dobanzi dupa cum urmeaza:
a) in cazul contractelor incheiate intre comercianti, potrivit art. 43 din Codul comercial;
[...]
(2) Creditorul poate sa pretinda daune-interese suplimentare pentru toate cheltuielile facute pentru recuperarea sumelor ca urmare a neexecutarii la timp a obligatiilor de catre debitor.
(3) Este nula orice conventie prin care se fixeaza o obligatie de punere in intarziere pentru a opera curgerea dobanzilor sau un termen de la care creanta produce dobanzi mai mare decat cel prevazut la alin. (1).
De aici rezulta ca nu le puteti impune un termen de plata mai mic decat cel din contract. Daca termenul scris in factura e mai lung decat cel din contract cred ca poate fi invocat ca data de la care sa inceapa calculul dobanzilor.