avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pierderea calității de moștenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pierderea calității de moștenitor

Ce se întâmplă cu moștenirea când un succesibil își pierde calitatea de moștenitor că urmare a faptului că nu și-a manifestat dreptul de opțiune succesorală în termenul de un an? Care este diferența dintre un succesibil care numai are calitatea de moștenitor și unul care a dat la notar o declarație de neacceptare a moștenirii? (după ce trece termenul de un an de opțiune succesorală) Mulțumesc.
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2020
Cristian Racaceanu, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:28, 1 Octombrie 2020
In cazul in care nu s-a exercitat dreptul de optiune succesorala intervine retransmiterea dreptului de optiune. Astfel, mostenitorii celui care a decedat fara a fi exercitat dreptul de optiune succesorala il exercita separat, fiecare pentru partea sa, in termenul aplicabil dreptului de optiune privind mostenirea autorului lor.
In cazul renuntarii la mostenire, partea succesibilului care renunta profita celorlalti mostenitori ai autorului sau, considerandu-se ca succesibilul respectiv nu a fost niciodata mostenitor.
Deci în cazul renunțătorului,chiar dacă acesta are și el moștenitori, aceștia nu mai pot beneficia de moștenire dacă se consideră că renuntatorul nu a fost niciodată moștenitor, dacă am înțeles bine.
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2020
Cristian Racaceanu, utilizator
Diferenta e ca decaderea din drepturile de mostenitor, o constata instanta pe baza unor probe: ca succesibilul respectiv nu a indeplinit niciun act de acceptare tacita, ca a fost citat legal etc.
Declaratia de neacceptare o da succesibilul insusi si intelegand sa ramana strain de succesiune, din vointa proprie.
In ambele ipoteze se pierde dreptul la mostenire.
Astfel de cazuri se analizează in functie de interesul clientului mai ales dacă exista creditori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune.buna ziua,ce anume înseamnă:"neacceptarea succesiunii ... Andra Alexa Andra Alexa Succesiune.Buna ziua,ce anume înseamnă:\"neacceptarea succesiunii în termenul legal se poate înlătura cineva de la succesiune prin neacceptarea tacita ... (vezi toată discuția)
Cum pot renunta la mostenire? mihai9620 mihai9620 Cum pot renunta la mostenire? Tatal meu a murit acum 4 ani. Eram instrainati, el divortand de mama cand eram copil si recasatorindu-se. Are doi copii inca ... (vezi toată discuția)
Drept civil - mosteniri apeiron2 apeiron2 Rog sa ma lamureasca cineva cu privire la o mostenire. Sunt singura care a acceptat mostenirea prin declaratie notariala in termen. Mai sunt mostenitori de ... (vezi toată discuția)