Ce se întâmplă cu moștenirea când un succesibil își pierde calitatea de moștenitor că urmare a faptului că nu și-a manifestat dreptul de opțiune succesorală în termenul de un an? Care este diferența dintre un succesibil care numai are calitatea de moștenitor și unul care a dat la notar o declarație de neacceptare a moștenirii? (după ce trece termenul de un an de opțiune succesorală) Mulțumesc.
In cazul in care nu s-a exercitat dreptul de optiune succesorala intervine retransmiterea dreptului de optiune. Astfel, mostenitorii celui care a decedat fara a fi exercitat dreptul de optiune succesorala il exercita separat, fiecare pentru partea sa, in termenul aplicabil dreptului de optiune privind mostenirea autorului lor.
In cazul renuntarii la mostenire, partea succesibilului care renunta profita celorlalti mostenitori ai autorului sau, considerandu-se ca succesibilul respectiv nu a fost niciodata mostenitor.
Deci în cazul renunțătorului,chiar dacă acesta are și el moștenitori, aceștia nu mai pot beneficia de moștenire dacă se consideră că renuntatorul nu a fost niciodată moștenitor, dacă am înțeles bine.
Diferenta e ca decaderea din drepturile de mostenitor, o constata instanta pe baza unor probe: ca succesibilul respectiv nu a indeplinit niciun act de acceptare tacita, ca a fost citat legal etc.
Declaratia de neacceptare o da succesibilul insusi si intelegand sa ramana strain de succesiune, din vointa proprie.