avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Închiriere regim hotelier: ce poate face proprietarul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Închiriere regim hotelier: ce poate face proprietarul deranjat?

Bună tuturor,

Am citit și răscitit toate răspunsurile care au fost date la o întrebare pe care o am și eu:
Este necesar acordul proprietarilor direct afectați în cazul unei închirieri în regim hotelier?
Am citit și prevederile Legii Asociațiilor de proprietari.
Și tot degeaba :)

Proprietarul apartamentului situat sub al meu închiriază în regim hotelier. Problemele (legate, firește de zgomot) nu sunt constante. Se întâmplă o dată-de două ori pe lună, în funcție de tipul de chirirași. Fie este vorba de muzică, fie este vorba despre faptul că stau și vorbesc, cântă, înjură, râd toată noaptea. Practic e ca și cum aș fi cu ei în pat. Sub vecin nu stă nimeni, e un apartament gol, deasupra mea locuiește nimeni. Practic, sunt singura care se plânge, pentru că ceilalți vecini au camerele dispuse pe cealaltă parte a blocului. Nu am chemat Poliția, le-am trimis doar un memoriu în care le-am povestit situația. Eu am crezut că mă voi înțelege cu proprietarul, că îi explic și că va lua măsuri. Asta și pentru că am luat în considerare că zgomotul nu e permanent. Am greșit :) Nu m-am înțeles, ba chiar am fost acuzată că îi hărțuiesc. Cum știți deja, nu e cazul de hărțuire pentru că nu am ce câștiga din situația asta. Doresc doar liniște. Am sesizat Asociația de proprietari, am trimis filme în care este surprinsă situația la diverse ore. Asociația a sesizat Poliția, dar am primit răspuns că cu ocazia verificărilor nu s-au sesizat problemele invocate de mine. Așa și era, pentru că în perioada respectivă au fost chiriași de bună credință.
Știți care e parodoxul? Proprietatea are review-uri de genul: 2un loc liniștit”, ”am apreciat foarte mult liniștea” etc :) Acestea, de la chiriașii de bună credință.
Asta e problema, în fond: închirierea în regim hotelier are o esență diferită de cea pe termen lung. Chiriașii sunt diferiți și diverși. Din acest motiv, cred că ar fi nevoie de o legislație clară.
Cum mă pot apăra?
Dacă chem poliția chiar dacă nu e muzică, ci sunt doar oameni care vorbesc tare toată noaptea de mă trezesc din somn e un motiv suficient?
Până la urmă: e sau nu nevoie de acordul vecinilor? Sunt 2 tipuri de explicații diferite.
Cum au rezolvat situația alți proprietari ca mine?
Ce se întâmplă cu noua Lege a Turismului despre care se vorbea anul trecut?
Eu nu mai contactez proprietarul sau chiriașii. Efectiv, tot eu sunt cea umilită. Cu tot cu bunele mele intenții!

Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2020
orbitor, utilizator
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 14:00, 25 Noiembrie 2023
A existat o propunere legislativa, in care era prevazuta treaba cu acordul vecinilor, dar nu s-a finalizat, adica nu e promulgata vreo lege in sensul asta.
Singurul temei este legea 61/1991, cea prin care puteti solicita mai multor organe sa constate astfel de contraventii. Problema e ca de prea multe organe nominalizate, s-ar putea sa nu va raspunda nici unul, sau sa va trimita fiecare la celalalt. Incercati, poate aveti noroc.
Art.6
(1) Contravențiile se constată de către primar, împuterniciții acestuia, de către ofițerii sau agenții de poliție ori de către ofițerii, maiștrii militari și subofițerii din jandarmerie, precum și, pentru faptele constatate în zona specifică de competență, de către polițiștii de frontieră.
[ link extern ]
Vă mulțumesc pentru răspuns.
Eu cred că este necesară introducerea unei prevederi de acest gen, în mod clar. Cea cu schimbarea destinației locuinței (existentă în Legea Asociațiilor de Proprietari) văd că se pretează la tot felul de interpretări. Eu nu o invoc, tocmai din acest motiv. Dreptul de proprietate este garantat. Dar este vorba atât de dreptul vecinului, cât și de al meu.
Voi suna la Poliția locală de fiecare dată de acum, tocmai pentru a avea un „martor” extern familiei mele. Dar tot pe nervii și timpul meu. Nu este corect. În plus, de fiecare dată vor fi alte persoane avertizate/amendate. E un cerc vicios.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aceasta forma de cazare nu este considerata prestare de servicii turistice, nu este reglementata de legislatia specifica. Doar fiscal este reglementata activitatea. Raspunderea nu este a proprietarului ci a locatarilor.

Ce cred eu ca mai puteti face in afara de a chema politia de fiecare data:
- vorbiti cu proprietarul ca la descrierea apartamentului in sistemul unde a listat proprietatea (www.booking.com, airbnb.com s.a.) sa specifice ca apartamentul este situat intr-un imobil de locuinte, nu sunt permise petrecerile si trebuie respectat programul de liniste;
- puneti afise cu respectarea programului de liniste la intrarea in bloc, in lift si pe etaj (in romana si in engleza). Iar proprietarul ar putea sa puna un anunt in interiorul apartamentului.

Si da, chemati politia locala sa le bata la usa, probabil se vor linisti, in general turistii nu vor sa aiba de-a face cu politia.
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2020
DinuX, utilizator
3 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adevarul e undeva la mijloc.Eu cred ca sunteti un pic prea sensibila.Poate ar trebui sa luati in cosiderare sa va mutati la casa.Problema dvs e stiuta de cand au inceput sa se faca blocuri.Exista pe vremuri si o sa existe mai departe.Pe vremuri cand chemai si venea Militia,batea la usa si daca nu deschideai iti spargea usa.Acum daca vine Politia vrei sa deschizi bine, nu vrei tot bine.Stiu ca intre orele 22-08 si 13-14 trebuie asigurata linistea publica dar si in aceste perioade viata merge mai departe,locuitori de la bloc mai si manaca dupa ora 22,mai vin si de la munca dupa ora 22,mai folosesc si liftul si scarile dupa ora 22.Politia Locala din cate stiu eu nu au competenta in astfel de cazuri.


nicunicolae10 a scris:

.Politia Locala din cate stiu eu nu au competenta in astfel de cazuri.

Politia locala are competenta, e in subordinea primariei, si e primul organ de pe lista celor ce pot constata, din legea 61/1991.

Alte discuții în legătură

Chiriasi foarte zgomotosi DOG94 DOG94 Salut, întâmpin o problemă cu niște presupuși chiriași. Folosesc termenul \"presupuși\" pentru că nu sunt sigur că locuiesc acolo în mod legal. ... (vezi toată discuția)
Vecinul de deasupra ma trezeste la ore inumane Roken Roken Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: In apartamentul de deasupra mea s-a mutat un chirias cu un program atipic, care se trezeste in fiecare ... (vezi toată discuția)
Vecinii inchiriaza in regim hotelier fara acord Valeriu28 Valeriu28 Buna ziua, caut un sfat: vecinii de deasupra inchiriaza de 3 luni apartamentul in regim hotelier, fara acordul vecinilor directi sau al asociatiei, pe care din ... (vezi toată discuția)