Buna ziua! Am si eu o problema cu angajatorul meu pe are as vrea sa v-o relatez cat mai pe scurt. Lucrez intr-o primarie ca agent de paza ca personal contractual cu post castigat prin concurs pe perioada nedeterminata. In urma cu 9 luni deoarece am refuzat sa imi "ciripesc" colegii , domnului primar m-am trezit mutat la alta subunitate a primariei fara sa existe o cerere din partea acestei de detasare sau delegare de personal . Am fost mutat cu o simpla instiintare ca de la o anumita data imi voi desfasura activitatea la noul loc de munca altul decat cel in care am fost angajat!
Dupa 2 saptamani alte 2 "victime" 2 soferi au fost mutati in acelasi loc dar ei au delegare (60 zile) si detasare (6 luni) si acestia fiind mutati din cauza ca nu sunt in gratiile primarului. Desi in CIM am trecut program de 8 ore aici efectuez 16 si chiar 24 de ore deoarece suntem doar 3 oameni si nu acoperim toate orele. Mai nou se zvoneste ca putem sa fim dati chiar afara. Ma intreb pe ce criterii poate fi dat afara un om care nu are nicio absenta si nici un concediu medical in 5 ani de serviciu, si care mai are efectuate anul acesta 545 de ore suplimentare neacordate nici pana acum in aceste 9 luni de cand sunt mutat ? Un juris din primarie mi-a soptit ca ceea cea facut seful personalului este complect ilegal . In cazul in care voi fi dat afara pot dovedi in cazul unui proces in instanta reaua intentie la care am fost supus? Pot actiona in instanta pe seful personalului pe care il incriminez de abuz in serviciu intocmind cu buna stiinta un act ilegal impotriva mea ? De ce nu au facut un act legal de detasare? Nu am fost nici supus unei vizite medicale sau psiho avand in vedere ca m-i sa schimbat locul de munca sau nu trebuia.? Ce se va intampla cu orele mele suplimentare daca voi fi dat afara? De la aceste persoane ma pot astepta la orice. Am xeroxat graficul de prezenta ca sa pot avea dovada ca am lucrat aceste ore suplimentare si ma intereseaza daca pot reprezenta probe in instanta aceste xerouri . Ma intereseaza ce sanse as avea sa castig in urma unui proces impotriva acestor oameni pentru care legea nu exista si care isi bat joc de oamenii care isi vad de serviciu iar cei care dau cu " papagalul" treiesc bine mersi!!! Va multumesc, si un sfat mi-ar fi binevenit !
In cazul dumneavoastra sunt grave incalcari ale dreptului muncii! Mai ales ca ati ocupat un post prin concurs!
Sfatul meu este sa consultati un specialist in domeniu si sa actionati primaria in judecata! B-)
Succes!
Asa cum spunea si colegul Mihai Grigore, in cazul dumneavoastra anagajatorul a facut un intreg set de abuzuri.
Schimbarea locului de munca nu poate fi facuta fara acordul salariatului decat in cazul delegarii sau detasarii. In caz contrar este necesara incheierea unui act aditional la CIM in care sa fie mentionata aceasta schimbare, si bineinteles ca orice act aditional acesta trebuie semnat de parti.
Faptul ca nu a fost semnat un act aditional, poate fi cu atat mai grav cu cat in cazul unei restructurari de posturi si pozitia pe care o ocupati in prezent este restructurata (asa cum banuiti ca se va intampla), creaza o noua oportunitate de abuz mult mai grava. Este adevarat ca lipsa actului aditional, reprezinta un bun argument de contestare a deciziei de concediere cu sanse de castig pentru dumneavoastra.
In ceea ce priveste neplata orelor suplimentare, daca aveti cu ce sa dovediti efectuarea acestor ore si faptul ca nu v-au fost platite, va recomand sa va adresati instantei pentru a va castiga aceste drepturi de natutura salariala neachitate. Tipul acesta de actiune in instanta, face parte din categoria litigiilor de munca si nu se taxeaza.
Succes !
Va multumesc mult pentru raspunsuri . Azi cineva mi-a spus ca trebuia sa contest mutarea mea in contencios in timp de 30 de zile, eu bineinteles ca nu am stiut asta mai am vreo cale de atac? Parca sefului de personal i-as face o plangere penala daca incearca sa ma dea afara) pentru abuz in serviciu ( infractiuni de serviciu sau in legatura cu serviciu) sa il invat minte sa nu mai semneze acte ilegale si sub presiunea primarului sa nu mai savarseasca altele si asupra altor angajati macar imi voi ajuta colegii in viitor. Mai astept si alte pareri daca aveti. Multumesc mult inca odata.
In contencios trebuia sa faceti o plangere prealabila adresata primarului in termen de 30 de zile, iar , mai apoi, imn termen de cel mult 6 luni sa va adresati instantei de contencios administrativ.
Dar daca dvs. aveti contract de munca , vi se aplic dreptul muncii , prin urmare in termen de 30 de zile de la comunicare trebuia sa atacati decizia de modificare a Cim la Tribunalul din raza caruia domiciliati...Ati mai avea o sans daca demonstratic avi s-a comunicat acesta decizie mai tarziu
Multumesc pt raspunsuri (scuze de intarziere) deci in concluzie nu prea mai pot sa rezov nimic.. As mai vrea sa stiu daca zilele de sarbatori legale si sambetele si duminicile nu ar trebui platite conform legii unii sustinand ca ar trebui sa fi platit dublu sau cum? Bagam la sambete si duminici si la salar nu se vede mai nimic. Sau poate la stat o fi alt regim si alt cod al muncii.. Poate imi mai da cineva vreun sfat in aceasta problema cu care ma confrunt , multumesc mult!