avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1341 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general CALCUL CO si CB
Discuție deschisă în Contabilitate în general

CALCUL CO si CB

La calculul CO si CB, cate zile se iau in calcul pe luna noiembrie 2009: 21 lucratoare din luna sau 17 zile (unde am avut 4 zile fara salariu la bugetari)
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 22:22, 26 Decembrie 2009
buna intrebare! eu cred ca trebuie sa luam in calcul zilele efectiv lucrate cu suma aferenta.daca luam 21 de zile cu salariul primit(pe 17 zile) o sa fie o medie mai mica si eronata .
Buna ziua,

in cazul concediului de odihna si al celui medical, zilele fara plata nu constitue baza, deci, nu se iau in calcul.
Art. 10
(1) In vederea incadrarii in constrangerile bugetare determinate de situatia de criza economica, in perioada octombrie—decembrie 2009, conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar, prin aplicarea uneia dintre urmatoarele masuri:
a) sa acorde personalului propriu, indiferent de statutul acestuia, zile libere fara plata pentru o perioada de pana la 10 zile lucratoare;
b) sa reduca programul de lucru;
c) sa dispuna o masura ce combina alternativele prevazute la lit. a) si b);
d) alta masura cu efect echivalent.
(2) Cu respectarea prevederilor alin. (1), autoritatile si institutiile publice au obligatia de a-si organiza activitatea astfel incat sa asigure continuitatea serviciilor de interes public.
(3) Modalitatea de aplicare a masurilor prevazute la alin. (1) se stabileste cu acordul salariatului, dupa consultarea organizatiilor sindicale sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.
(4) In lipsa acordului sau in cazul in care, ca urmare a optiunii exprimate de salariat, nu se poate asigura continuitatea serviciului de interes public, intervalul si numarul de zile libere, precum si reducerea programului se stabilesc de conducatorul institutiei publice, astfel incat sa nu fie efectuate mai mult de 4 zile libere intr-o luna, iar diminuarea salariului sa nu depaseasca nivelul prevazut la alin. (1).
(5) Angajatorul nu poate acorda zilele libere prevazute la alin. (1) in zilele de sarbatoare legala.
(6) Zilele libere sau, dupa caz, reducerea programului de lucru prevazute la alin. (1) si la alin. (3)—(5) nu afecteaza durata concediului de odihna anual si sunt asimilate unei perioade de activitate, inclusiv in specialitate, efectiva. Salariatul beneficiaza in aceasta perioada de toate drepturile cuvenite, potrivit legii, altele decat cele salariale.

Din cele indicate de legiutor la art.10 al(6) se poate deduce ca nr de zile ar trebui sa fie 21 , dar cine mai stie?!
Este o exceptie pentru bugetarii fortati sa ia concediu fara plata: in lunile cand sunt in concediu fara plata se ia in calcul luna intreaga ca fiind lucrata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

10 zile concediu fara plata scoalamirsa scoalamirsa cele zece zile de concediu fara plata in care vom fi nevoiti sa intram in noiembrie si decembrie constituie incetarea activitatii in cartea de munca? (vezi toată discuția)
Legalitatea celor 8 zile fara plata ContSters44693 ContSters44693 Buna ziua! As vrea sa stiu exact denumirea si numarul legii mult discutate de cateva luni, prin care suntem obligati, bugetarii, sa luam 8 zile fara ... (vezi toată discuția)
Legea 329/2009 referitor la reducerea cheltuielilor cu personalul vodax vodax buna ziua, ma numesc cristi s si lucrez in domeniul medical (asistent medical) as dori sa intreb daca este prevazut undeva in aceasta lege ca 15.5% sa fie ... (vezi toată discuția)