avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Membrii fondatori raman pentru totdeauna membri ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Membrii fondatori raman pentru totdeauna membri asociati in AG?

Buna ziua,
Sunt membru fondator al unei asociatii infiintate in 2000 in Braila.
Am fost de asemenea Presedintele Consiliului Director si reprezentant legal.
In oct 2016, intr-o sedinta a adunarii generale a asociatilor, am renuntat la functia de presedinte ramanand simplu membru fondator asociat.

Noul CA ales atunci a intreprins nenumarate actiuni, unele nelegale si ne-statutare de a ma exclude din AG.

Intrebarea mea este:
in principiu, un membru fondator al unei asociatii ramane pe tot parcursul vietii asociatiei si membru asociat ? (in afara cazului in care isi cere singur retragerea).
Multumesc pentru lamuririle ulterioare,
avad
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 02:00, 10 Octombrie 2020
Mai intai trebuie lamurita treaba cu pastrarea si pierderea calitatii de membru cu drepturi depline al unui ong. Trebuie sa vedeti ce scrie in statut dar de principiu, la calitatea de membru cu drepturi depline se poate renunta prin vointa persoanei in cauza manifestata in scris sau se poate pierde pentru cauze de nerespectare a statutului, la propunerea consiliului director si cu aprobarea plenului adunarii generale. Adica prin convocarea persoanei in cauza in consiliul director cand se discuta abaterile de la statut, apoi se voteaza suspendarea pana la proxima adunare generala in care trebuie sa apara ca punct pe ordinea de zi si ridicarea calitatii de membru pentru persoana ....., in prezenta respectivului.
Eu v-am scris asa in mare dar procedura cu etapele ei, trebuie sa apara clar detaliata in regulamentul de organizare (ROF) al ong-ului respectiv.
Iar faptul ca sunteti membru fondator, nu va confera nici mai multe dar nici mai putine avantaje decat o persoana care obtine calitatea de membru cu drepturi depline al ong-ului ulterior infiintarii la judecatorie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2020
george-neagu, moderator
multumesc. este intadevar "in fuga", foarte ramificat. esential este finalul: membrii fondatori sunt similari asociatilor ulteriori, daca nu este specificat ceva special in statut. am rezumat coresct?!
Da.
Nicidecum nu poate ramane "batut in cuie" cineva membru intr-o asociatie- oricui ii poate inceta calitatea de membru - prin retragere, prin excludere, prin deces, prin pierderea capacitatii juridice de exercitiu..... faptul ca e fondator, adica a fost membru la momentul infiintarii, nu il face sa ramana membru pentru totdeauna.... ar fi nelegala o prevedere statutara prin care i s-ar refuza demisia / retragerea respectiv s-ar prevedea ca nu poate fi exclus, ca s=ar incalca libertatea de asociere garantata de Constitutie si caracterul prin definitie democratic al unei asociatii.
Desigur insa ca nu va pot exclude doar asa, ca unei majoritati nu ii mai place de Dvs., ci ar trebui sa dovedeasca ca ati incalcat grav sau repetat obligatiile Statutare incat sa se poata ajunge la aplicarea sanctiunii supreme care e excluderea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numar fondatori asociatie sfprof sfprof Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta: asociatie cu 3 membri la infiintare, ulterior un membru care era si vicepresedinte se retrage, iar un ... (vezi toată discuția)
Retragerea unui membru fondator al ong NFelicia NFelicia Buna seara, Va rog sa-mi spuneti cum se poate retrage un membru fondator al unui ONG din asociatie. Doreste sa nu mai aiba nici un fel de legatura cu ... (vezi toată discuția)
Modificare statut ong ligiasofroniei ligiasofroniei Buna ziua. Suntem un ONG infiintat in 2012.Dorim sa adaugam inca un numar de membrii pe langa cei 5 fondatori, deoarece 3 dintre ei intentioneaza sa ... (vezi toată discuția)