avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenzi
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenzi

Buna ziua, din nou!
Am auzit că pentru o încălcare a legii nu poți primi de mai multe ori amendă, ci o singura data. Este adevărat?
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2020
D.D.B, utilizator
Cel mai recent răspuns: D.D.B , utilizator 14:32, 7 Octombrie 2020
Pentru aceeasi. Fiti mai explicit, totusi, despre ce e vorba.
Da, pentru aceeași faptă. Spre exemplu, îmi închid balconul cu geamuri termopan fara autorizație. Primesc amendă, o achit, dar păstrez geamurile puse. Pot primi încă o dată amendă pentru aceeași faptă?
Nu. Exista si un principiu de drept " non bis in idem ", dar exista si un articol care consfiinteste acest lucru in OG 2/2001:
Art.5
(7) Pentru una și aceeași contravenție se poate aplica numai o sancțiune contravențională principala și una sau mai multe sancțiuni complementare.

OG 2/2001 se ocupa cu regimul juridic al contraventiilor:
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2020
latka, utilizator
Mulțumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sancționare repetată ovidiu2283 ovidiu2283 Bună ziua! De câte ori poti fi sancționat contraventional pentru aceeasi faptă într-un interval de 24 de ore? Este o contravenție continuă? Cu excepția ... (vezi toată discuția)
De cate ori se poate da o amenda (nu auto) RaresCA RaresCA Buna ziua. As dori sa stiu de cate ori si la ce intervale de timp se poate da o amenda pentru o contraventie. Nu este vorba de amenzi auto. As mai dori ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni complementare dragoshhyy dragoshhyy Buna ziua, M-ar interesa daca se pot da in acelasi timp 2 contraventii complementare, si sa se cumuleze, din cate stiu eu nu se pot da. Este vorba de art. ... (vezi toată discuția)