Buna ziua, Sotul meu a decedat recent. Am fost casatoriti 20 de ani timp in care parintii lui au decedat si sotul a mostenit casa parinteasca si gradina (proprietatea este pe numele lui). Sotul are un copil dintr-o casatorie anterioara. Nu avem testament sau donatii facute. Copilul nu a stat cu noi. In aceasta perioada de 20 de ani am adus modificari la casa si am modernizat-o. Va rog sa-mi spuneti cum se va imparti mostenirea la succesiune? Multumesc.
Multumesc mult pentru raspuns. M-am inteles cu copilul sa impartim astfel incat fiecare sa avem 50%. Am depus actele la notar. Nu am inteles insa prea bine procedura. Se vor stabili cotele conform legii adica eu 1/4 si copilul 3/4, dupa care copilul trebuie sa-mi doneze 1/4 si abia apoi se finalizeaza succesiunea? Multumesc.
Dvs v-ati inteles, insa nu puteti sa modificati cotele succesorele, stabilite de lege. Nici macar prin acord.
Fiecare va mosteni cota legala (1/4, respectiv 3/4), dupa care incheiati o donatie sau un partaj intre dvs, prin care sa va impartiti in concret bunurile. Abia la acea faza veti putea stabili, care cum, ce ia.
Buna ziua,
vreau sa va multumesc pentru sfaturi. Au fost foarte utile. Am rezolvat cu succesiunea si apoi copilul mi-a facut donatie astfel incat in final am impartit pe din doua casa si terenul. Am insa o noua problema legata de o masina pe care sotul meu a cumparat-o dar nu a mai apucat sa o inmatriculeze. La succesiune nu am stiut de ea. Este o masina veche din 2006 pe care a luat-o cu 4000 RON. Acuma figureaza la primarie pe numele sotului decedat si am platit impozit pe ea. Am vorbit cu copilul si nu are pretentii asupra ei. Va rog sa-mi spuneti daca puteti cum sa procedez in acest caz ca nici la fier vechi nu o pot duce. Multumesc.