avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tata decedat. Exista certif. most . cu sotia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tata decedat. Exista certif. most . cu sotia supravietuitoare ...

Tata decedat. Exista certif. most . cu sotia supravietuitoare = 1/2 + 3/4 iar cei doi copii, au cota de 3/4. A decedat si mama. cum se face calculul? Cum va aparea in certificatul de mostenitor, ca in final cota tatalui + cota mamei = 1/2 pentru fiecare copil.. Am citit tot felul de postari, dar nu am inteles cum se face. Am facut , inclusiv schema cu cercul. Ceva, fac gresit. Multumesc
Cel mai recent răspuns: maria v , utilizator 11:24, 12 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mama are un 1/4 din jumatatea tatalui. Adica 1/8.
La 1/8, se adauga jumatatea mamei.
1/8 + 1/2 = 5/8.

Deci in certificatul de mostenitor dupa mama, va aparea cota indiviza de 5/8.

Copii au, conform certificatului de mostenitor dupa tata 3/4 din jumatate. Adica 3/8.
3/8 impartit la doi copii = 3/16.

Se dezbate sucecsiunea dupa mama, si cota de 5/8, se imparte la doi.
Astfel, vom avea 5/8 : 2 = 5/16.

Asadar, ficare copil va avea 3/16 (de la tata) + 5/16 (de la mama) = 8/16. Simplificat 1/2.
multumesc. Calculand si refacand calculele, am ajuns in final la acest rezultat. Ideea este daca, in certificatul de mostenitor, dupa ultimul parinte decedat, se vor mentiona, atat cota dupa tata cat si cea dupa mama sau numai cea de pe mama; tinand cont ca in certif. dupa tata apare cota de 3/4 , nu stiu cum va aparea in certif. dupa mama. Adica, se vor trece ambele cote: cea dupa tata + cea dupa mama, sau numai cota dupa mama.
Dvs dezbateti acum succesiunea dupa mama. Deci masa succesorala dupa mama va consta in cota de 5/8.
In cuprinsul certificatului de mostenitor, se va detalia modul de dobandire al acestei cote de 5/8.
Veti vedea la momentul potrivit, cand veti ajunge la notariat.
La final, actele dvs de proprietate vor fi cele 2 certificate de mostenitor: dupa tata si dupa mama.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatăl vitreg a decedat. noi moștenim ceva din apartament, sau doar frații noștri vitregi au dreptul? MARCELA2017 MARCELA2017 Buna ziua MAMA mea s-a recasatorit cand aveam eu 10 ani eu mai aveam o sora de 8 ani dupa casatorie au mai rezultat 2 copi cu cel de al2-lea tata in total 4 ... (vezi toată discuția)
Calcul cote mostenire Romeo Valentin Romeo Valentin Buna ziua Apelez la amabilitatea dvs., cu urmatoarea intrebare privind calculul cotelor: Daca Sotul T decedeaza in 94 si se intocmescte Certific de ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire Simona Nina Simona Nina Buna ziua, Parintii au murit, am fost trei frati, unul a decedat fara mostenitori. La dezbaterea mostenirii sotia lui are drept la mostenire? Multumesc (vezi toată discuția)