avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1009 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... data punerii in plata a pensiei de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

data punerii in plata a pensiei de urmas

soacra mea , in urma decesului sotului, a renuntat in luna imediat urmatoare decesului la pensia ei depunand actele necesare pt a primi pensia de urmas..dupa trei luni a primit decizia de pensie de urmas ,dar i s-a spus ca o va primi de la 1 ianuarie si nu de la 1 octombrie..specific ,ca in acest timp nu a beneficiat nici de pensia ei, refuzand-o.Va rog sa ne lamuriti daca e corect ce se intampla!sau daca trebuie sa mergem sa lamurim totul in cel mai scurt timp.Va mulltumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 09:08, 23 Decembrie 2009
Buna ziua !
In cazul in care urmasul indeplineste conditiile prevazute de lege ulterior datei decesului sustinatorului asigurat, drepturile de pensie de urmas se acorda de la data indeplinirii conditiilor, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile de la data indeplinirii acestora. Deci legal ar trebui sa primeasca aceasta pensie de la data depunerii dosarului . Pentru aceasta adresati- va Casei Teritoriale de Pensii a domiciliului socrului decedat.
Cu stima !
Mesajul dvs. nu este clar. In primul rand, sotul supravietuitor nu renunta la pensia proprie ci opteaza pentru pensia cea mai avantajoasa, intrucat in sistemul public nu poti beneficia de doua sau mai multe categorii de pensie.

Legea nr. 19/2000, in functie de situatia de fapt, prevede ca drepturile de pensie de urmas se pot acorda:
-incepand cu luna urmatoare decesului sustinatorului decedat, daca...
-de la data decesului sustinatorului decedat, daca...
-de la data indeplinirii conditiilor de catre urmas.

Deci, de ce trebuia soacra dvs. sa primeasca pensia de urmas din 01.10.2009?

Parerea mea este ca soacrei dvs. i se vor plati toate drepturile incepand cu 01.01.2010, inclusiv cele restante.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas anca33a anca33a buna ziua vreau sa ma lamuriti cu aceasta problema | daca sotul persoanei care mi-a cerut parerea a murit in urma cu 10 ani iar doamna nu are nici un venit ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas laslau laslau intrebarea mea este daca mama mea poate renunta la pensia ei in favoarea pensiei tatalui meu decedat care avea o pensie mai mare (vezi toată discuția)
Caz/pensie de urmas liah liah Buna tuturor! Am un caz mai aparte, cred, fata de raspunsurile citite aici: Cei doi copii ai mei au luat pensia de urmas dupa decesul tatalui de multi ani, ... (vezi toată discuția)