Nu am spus ca este normal, dar ca sa aveti ce contesta, reclama, sau chiar judeca in instanta, trebuie prima data sa obtineti informatiile care stau la baza acelor calcule. Cheltuielile pentru partile comune trebuie sa fie egale, indiferent de modul de incalzire. Partile comune sunt in afara apartamentelor, deci trebuie sa fie acelasi mod de calcul pentru toata lumea. Nu exista un articol de lege care sa conditioneze acel calcul. Insa trebuie sa aveti un raspuns obtinut pe cale oficiala, de la cei care incarca "nota de cheltuieli", ca sa puteti merge mai departe, poate chiar in instanta.
Articolul 28
(1)Proprietarii din condominiu au dreptul sa fie informati in legatura cu toate aspectele ce privesc activitatea asociatiei, sa solicite in scris si sa primeasca copii dupa orice document al acesteia. Proprietarii care solicita copii dupa documentele asociatiei de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.
(2)In vederea bunei informari a proprietarilor, asociatia de proprietari amplaseaza la loc vizibil un avizier la care sunt afisate documente, in conformitate cu prevederile prezentei legi.
(3)Proprietarii din condominii au dreptul sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, dupa caz, sa o conteste in scris in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda, in scris, la contestatie in termen de 10 zile de la primirea acesteia.
(4)In cazul in care presedintele sau administratorul nu ia toate masurile necesare in scopul facilitarii accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociatiei de proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv si cenzorul/comisia de cenzori. In situatia nesolutionarii sau a solutionarii necorespunzatoare a solicitarilor notificate in termen de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor prevazute la art. 10.
[ link extern ]