avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc din Bucuresti in care ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc din Bucuresti in care exista ...

Buna ziua,

Locuiesc intr-un bloc din Bucuresti in care exista sistem de incalzire atat centralizata, cat si individuala (centrala termica), in proportie egala. In iarna anului 2019-2020 prin hotarare AGA s-a decis sa ramana incalzirea centralizata fara montare de repartitoare. Acum se aduce din nou in discutie acest aspect. Problema in sine o reprezinta cheltuielile cu partile comune, care pentru cei cu incalzire prin CT, sunt de 3-4 ori mai mari in cazul existentei repartitoarelor. Va rog sa-mi spuneti daca este corecta aceasta diferenta la plata caldurii partilor comune pentru cei cu centrale termice individuale? Caldura partilor comune nu este aceeasi in ambele variante, adica cu/fara repartitoare? Exista in lege un articol care ar modifica calculul partilor comune? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 12:29, 12 Octombrie 2020
Puteți cere in baza art. 28 și 29 din legea 196 /2018, a asociațiilor de proprietari copii după orice document al asociației (în cauza cel după care se calculează acel consum), puteți contesta in scris către președinte lista lunara a cheltuielilor, puteți reclama la seviciul specializat din primărie nereguli sau neîndeplinirea unor obligații de către președinte, CEx, sau administrator, lucruri ce sunt sancționabile in baza art. 102 din aceeași lege, sau puteți sa va adresați chiar instanței în cazul unor decizii sau hotariri din asociație, contrare legilor.
Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2020
latka, utilizator
Multumesc pentru raspuns! Tin seama de sfaturile primite, dar tot nu m-am lamurit.....este normala cresterea valorii cheltuielilor cu partile comune la caldura (de 3-4 ori mai mari) pentru cei cu centrale termice in cazul folosirii de catre cei cu caldura centralizata( RADET) a repartitoarelor? Cumva in cazul existentei repartitoarelor se iau in calcul si tevile care trec prin apartamente, iarasi in cazul in care nu exista repartitoare, acestea sunt platite doar de catre cei care au incalzirea in sistem centralizat? Multumesc!
Nu am spus ca este normal, dar ca sa aveti ce contesta, reclama, sau chiar judeca in instanta, trebuie prima data sa obtineti informatiile care stau la baza acelor calcule. Cheltuielile pentru partile comune trebuie sa fie egale, indiferent de modul de incalzire. Partile comune sunt in afara apartamentelor, deci trebuie sa fie acelasi mod de calcul pentru toata lumea. Nu exista un articol de lege care sa conditioneze acel calcul. Insa trebuie sa aveti un raspuns obtinut pe cale oficiala, de la cei care incarca "nota de cheltuieli", ca sa puteti merge mai departe, poate chiar in instanta.

Articolul 28
(1)Proprietarii din condominiu au dreptul sa fie informati in legatura cu toate aspectele ce privesc activitatea asociatiei, sa solicite in scris si sa primeasca copii dupa orice document al acesteia. Proprietarii care solicita copii dupa documentele asociatiei de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.
(2)In vederea bunei informari a proprietarilor, asociatia de proprietari amplaseaza la loc vizibil un avizier la care sunt afisate documente, in conformitate cu prevederile prezentei legi.
(3)Proprietarii din condominii au dreptul sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, dupa caz, sa o conteste in scris in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda, in scris, la contestatie in termen de 10 zile de la primirea acesteia.
(4)In cazul in care presedintele sau administratorul nu ia toate masurile necesare in scopul facilitarii accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociatiei de proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv si cenzorul/comisia de cenzori. In situatia nesolutionarii sau a solutionarii necorespunzatoare a solicitarilor notificate in termen de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor prevazute la art. 10.

[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2020
latka, utilizator
Multumesc! Dar in cazul in care cheltuielile cu incalzirea partilor comune ar creste pentru toti la fel, dar repet ar fi de 4 ori mai mari cu repartitoare decat fara repartitoare? Nu inteleg de ce difera cheltuielile pentru incalzirea partilor comune, daca partile comune sunt aceleasi in ambele variante.
Asa cum nu intelegeti dvs., nu am cum sa inteleg nici eu. Fara a cunoaste cum e calculat in cele doua variante, nu va pot da nici un raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rog o părere avizata in următorul caz: -asociație pe o singura ... Nadoi Nadoi Rog o părere avizata in următorul caz: -asociație pe o singura scara de bloc, 20 de apartamente pe scara, 6 apartamente debranșate si au montate centrale ... (vezi toată discuția)
Asociație de proprietari .va spuneam zilele trecute că administratorul blocului calculeaza ... sandutudorache sandutudorache Va spuneam zilele trecute că administratorul blocului calculeaza 10% din SU al apartamentului pt calculul energiei termice lunare chiar daca nu suntem ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la un apartament nelocuit ionel.diaconu1979 ionel.diaconu1979 Buna ziua Locuiesc intr-un bloc cu centrala proprie de incalzire.Ne confruntam cu urmatoarea problema. Blocul are 16 apartamente cu aceeasi suprafata utila ... (vezi toată discuția)